Den nederlandske forfatteren Joris van Os ble i flere år refusert av forlagsbransjen – inntil han sendte inn manuskripter under pseudonymet «Sadiqa Almakhadie» – en fiktiv ung, marokkansk-nederlandsk kvinne. Da ble han antatt og feiret som et nytt litterært talent.
Van Os mottok anerkjennelse av flere kjente nederlandske forlag. En redaktør uttalte at teksten var «så god, så ren, med rytme og bilder som forteller om et stort talent».
– Ikke forenlig med forlagets verdier
Verket hans, «Stad van duizend verzen» (Byen med de tusen vers), var i ferd med å bli utgitt efter tre års samarbeid mellom van Os og forlaget Thomas Rap, da han avslørte sin sanne identitet som «middelaldrende, hvit mann».
Efter avsløringen ble boken – som allerede var på designstadiet – refusert. Forlaget uttalte at det at van Os hadde «brutt tilliten» ved å utgi seg for å være en ung marokkansk kvinne i en «kvelende hjemmesituasjon» med en streng familie, «ikke var forenlig med forlagets verdier».
Van Os forsvarer seg med at pseudonymer er vanlig i litteraturen og at han ønsket å synliggjøre hvordan identitet og bakgrunn påvirker hvem som slippes inn i den litterære varmen.
Ifølge van Os blir forfatterens kulturelle profil ofte vektlagt mer enn selve teksten. «Nu er det allochtoner (innvandrere) som er in», skriver han og viser til kommentarer han har fanget opp i forlagsmiljøet hvor «eksotiske» stemmer nærmest omtales som handelsvare.
Sexy, ung innvandrerkvinne selger
Van Os redegjør for «eksperimentet» på Facebook. I kommentarfeltet skriver Ingrid Verschoor at hun er markedsfører og kan gjenkjenne oppførselen.
– Du selger bedre som sexy, ung og/eller allochton (gjerne med dramatisk bakgrunn). Det sier mer om leserne enn om forlaget.
Van Os hevder at eksperimentet viser hvordan forlag prioriterer forfatterens etniske bakgrunn over tekstens kvalitet. Han siterer samtaler fra forlagsmiljøer der «allochtoner» omtales som «eksotiske» og eftertraktede.
Forlaget Thomas Rap har bestridt van Os’ fremstilling av begivenhetene.
– Forfatteren Joris van Os er et godt og irriterende bevis på at litterære utgivelser er et råttent, rasistisk rot, mener Roderick Veelo:
Geweldig en woedend makend bewijs van auteur Joris van Os dat de literaire uitgeverij – Thomas Rap en consorten – een verrot racistische smeerboel is. Lees zijn hele verhaal hier: https://t.co/O1PTS1EflI pic.twitter.com/5W6G5pHuwR
— Roderick Veelo (@RVeelo) May 9, 2025