NTB

To ledende figurer i russisk teaterverden er dømt til seks års fengsel for å ha «rettferdiggjort terrorisme» i et teaterstykke.

Regissøren Jevgenija Berkovitsj (39) og dramatikeren Svetlana Petrijtsjuk (44) ble begge pågrepet i mai i fjor etter å ha skrevet og satt opp teaterstykket «Finist, den modige falken» i 2021.

Stykket handler om to russiske kvinner som giftet seg med IS-krigere.

Rettssaken mot de to har gått for lukkede dører i en militærdomstol og har blitt sett på som en test på hvor grensen går for kunstnerisk frihet og ytringsfrihet i Russland i dag.

Begge de to nektet straffskyld under rettssaken, og forsvareren Ksenija Karpinskaja opplyser at dommene vil bli anket.

– Vi kommer selvsagt til å anke denne dommen, selv om vi har lite håp om å vinne fram, sa hun utenfor rettslokalet.

– Men jeg vil at dere skal vite at de er absolutt uskyldige. Det kom ikke fram noe nytt i saken bak de lukkede dørene, sa hun.

Da rettssaken åpnet i mai fortalte de to kvinnene at de satte opp teaterstykket for å ta avstand for all form for terrorisme.

– Jeg satte opp stykket for å forhindre terrorisme. Jeg har bare forakt til overs for terrorister og fordømmer dem, sa Berkovitsj.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.