Pengestrømmen som går til land i Afrika og Asia fra avviste asylsøkere i Norge, er ifølge Oslo-politiet blant grunnene til at hjemlandene deres nekter å ta dem tilbake etter avslaget på asylsøknaden, melder NRK onsdag.
Justisdepartementet bekrefter politiets analyse, opplyser statskanalen, som også har gjort research i felten:
En tykk seddelbunke utveksles mellom to unge menn utenfor et pengebyrå på Grønland i Oslo. Bunken er like høy som en enkel knekkebrødpakke.
Så går den ene inn døra til pengebyrået, mens den andre venter utenfor.
Det siste året har NRK oppsøkt gatemiljøet på Grønland, og flere ganger observert lignende scener ved ulike pengebyrå.
Ca. 83 millioner kroner cash er blitt sendt utenlands i 203 bare fra Oslo, har politiet i hovedstaden beregnet med bistand fra Finanstilsynet .
De anslår at store deler av pengestrømmen stammer fra kriminalitet, narkotika og sexsalg, og peker på at det er få som får lønn utbetalt i kontanter i Norge.
1100 personer har utreiseplikt fra Norge, og mange av dem antas å leve av kriminalitet eller svart arbeid. Noen har oppholdt seg ulovlig i landet i opp mot tjue år.
Finanstilsynet sier at pengebyråer bistår med å sende penger fra kriminalitet utenlands. På spørsmål fra NRK sier pengebyrået Western Union at de prøver å bekjempe fenomenet.
* * *
Pengebyråer er ikke eneste metode til mer eller mindre lyssky overføring av penger til utlandet. Også det såkalte hawala-systemet er egnet til formålet.
I sin enkleste form fungerer hawala slik – direkte mellom personer som vi kan kalle X, Y, A og B:
X i land 1 vil sende penger til Y i land 2, og gir A i land 1 beløpet, mens B i land 2 gir samme beløp til Y.
X har dermed betalt Y, mens A og B gjør opp seg i mellom på et senere tidspunkt, hva enten det skjer med eller uten et fysisk møte mellom de to. Systemet hviler essensielt på tillitsforholdet mellom A og B.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som ebok her.