Illustrasjonsfoto: Investor Trading Academy / YouTube.

Stadig flere selskaper som driver med pengeoverføring etter det såkalte hawala-systemet i Sverige, får bankkontoene sine stengt av svenske banker, melder Sveriges Radio (SR). Bakgrunnen er strengere regler fra finansmyndighetene med sikte på å unngå hvitvasking og terrorfinansiering.

Hawala-systemet brukes ofte til å sende penger til i hovedsak muslimske land, gjerne uten fungerende banker, der avsenderen gir penger til en hawala-megler i land A, og mottageren kan hente pengene hos en annen hawala-megler i land B. Oppgjør mellom meglerne finner sted senere. Kreditter kan kombineres, avstås til andre eller betales i flere ledd gjennom et komplisert internasjonalt system, ikke nødvendigvis alltid med penger som oppgjørsmiddel.

Personer som innvandrer fra muslimske til vestlige land, benytter gjerne hawala-systemet til å sende penger til familien i opphavslandet.

Stengningen av hawala-selskapers konti i svenske banker reduserer mulighetene til å benytte hawala-systemet i Sverige. Det får somaliere i landet til å reagere, opplyser SR:

I ett brev till Nordea uttrycker Somaliska riksförbundet oro för att svensk-somalier kommer att få det svårt att skicka pengar till anhöriga i Somalia.

Riksförbundet ber nu banken att häva stängningarna.

– Nu börjar de tre största bankerna vi har i Sverige att stänga konton på löpande band, vilket skapar en jätteutbredd oro inom den svensksomaliska gruppen. Jag tror att det är en kedjereaktion, att alla banker tar efter varandra, säger Habane Hassan, som är ordförande i Somaliska riksförbundet.

SR har truffet en somalisk kvinne i Stockholm som benytter hawala-systemet:

– Ja, jag har det och jag är väldigt orolig. För vi försörjer våra barn och familj som bor i Somalia. Vi jobbar. Det är våra pengar. Vi måste skicka till familjen, kusiner och släktingar som behöver hjälp, säger Samsam Ahmed.

Fenomenet illustrerer at en gruppe som er underklasse i Sverige, og som i uforholdsmessig grad mottar offentlig velferd, er en overklasse sammenlignet med storfamilien i hjemlandet, samt at lojaliteten til storfamilien er svært sterk. Mange som har forlatt Somalia til fordel for Europa, vil da også ha fått reisen finansiert av storfamilien hjemme.

Omfanget av pengeoverføringene til Somalia fra eksil-somaliere er blitt estimert til å utgjøre opp mot halvparten av den somaliske økonomien.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.