Hassan Sheikh Mohamud er den første somaliske presidenten som er på offisielt besøk i Norge. Han er en av hovedtalerne under Oslo Forum, hvor utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er vertskap. Han hevder at koranskoler i Somalia er trygge for barn, også de som blir sendt dit fra Europa. Dette skriver VG.

Presidenten sier han selv gikk på koranskole da han var gutt. Han innrømmer at det har vært problemer med skolene. «Problemet var at det ikke var systemer eller reguleringer på koranskolen, og noen av lærerne slo barna. Vi unngår det nå, fordi de er regulert gjennom det offentlige skolesystemet».

Hva lærer egentlig barna på disse skolene?

«De lærer hvordan de skal oppføre seg, gjøre gode ting, hvordan man skal gjøre rent og hvordan man skal hilse på og respektere eldre. Slike ting».

Flere somaliske barn ber norske myndigheter om hjelp fra brutale koranskoler i Somalia

Høyre vil straffe og utvise foreldre som sender barn på koranskole i hjemlandet

Ifølge rapporter fra spesialutsendingen for integrering i Kenya, som NRK fikk tilgang til tidligere i år, ber stadig flere somalisk-norske barn om hjelp etter at foreldrene har sendt dem på det som beskrives som «brutale» koranskoler i Somalia.

På spørsmål fra VG om somaliske foreldre i Norge trygt kan sende barna sine til koranskoler i Somalia, svarer president Mohamud følgende:

«De kan sende dem. Koranskolene er en voldsomt stor institusjon, så det kan være hendelser her og der med vold, men det er ikke vanlig».

Sverige setter foten ned for hawala-systemet – somaliere reagerer

Drev hawala-kontor i Oslo, tiltalt for hvitvasking av halv milliard

For somaliere utenfor Somalia er det vanlig å sende penger hjem til familien, gjerne gjennom hawala-systemet. Hvor viktig er disse pengene for Somalia?

«Veldig, veldig viktige. Diasporaen har sendt pengeoverføringer, og det har vært ryggraden til den somaliske økonomien like mye som det har vært viktig for levebrødet til folk».

Somalias president hevder derimot at det blir mindre av dette med årene.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.