Skolehverdagen var preget av vold og umotiverte elever. Da innførte rektor Truls Katzler militære grep i klasserommet.

– Mitt inntrykk var at lærerne hadde gitt opp. Det var ingen som stilte krav, sier rektor Truls Katzler til Nettavisen.

Han minnes årene han var rektor ved «problemskolen» i Löberöd sør i Sverige. Katzler fikk til noe ingen andre rektorer ved skolen hadde fått til før ham. I løpet av de fire årene han styrte skolen, føk karaktersnittet i været.

– Jeg tror at elevene lever opp til de forventningene vi stiller til dem, sier rektoren.

Katzler er tidligere yrkesmilitær. Helt fra begynnelsen hadde han en klar formening om hva som måtte gjøres for å endre moralen og læringsmiljøet på skolen.

I tillegg til felles oppstilling ute i skolegården, innførte Katzler en rekke nye tiltak.

Skoleuken startet med oppstilling for alle elever ute i skolegården – uansett vær. Det hendte at Katzler dukket opp på skolen iført kamuflasjefarget uniform.

Hver morgen elevene kom inn i klasserommet, ble de bedt å stille seg bak pultene sine. De fikk ikke sette seg før læreren sa «sitt».

– Jo mer uniformt alt blir, desto lettere er det for elevene å forstå hva som forventes av dem, sier Katzler.

Katzler forklarer at en elev som brukte vold mot en lærer, ble umiddelbart suspendert i 1–5 dager.

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) synes det er interessant å høre om hvilke grep Katzler tok, men mener reglene i den norske skolen er strenge nok.

– SV og jeg støtter at det skal være tydelige ordensregler på skolene, men mener det må være opp til hver skole å selv bestemme regler som passer for seg, sier Eidsvoll.

– Det er viktig med regler og nok ansatte. Samtidig må man lytte til elevene og la dem få medvirke til hvordan man skaper et godt og trygt skolemiljø. Elevene vet ofte veldig godt selv hva som trengs, og de må bli lyttet til når det er utfordringer med skolemiljøet, avslutter Eidsvoll.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.