Kuben videregående skole på Økern i Bjerke bydel i Oslo. 15. november 2021 ble fem ungdommer pågrepet og siktet for medvirkning til drapsforsøk etter en knivstikking ved skolen. Foto: QUB1 / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons.

Byrådet i Oslo vil gi alle skole­ansatte fysisk øvelse i å håndtere vold og trusler, kunngjør skole­byråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

I kommunens budsjett for 2023, som skal legges frem den 21. septeber, er 15 millioner kroner blitt satt av til slik opplæring, sier skolebyråden i et intervju med Utdanningsnytt.

Oslo-skolen har de senere årene vært arena for et stadig større antall voldsepisoder, og Arbeids­tilsynet har tidligere vært misfornøyd med kommunens arbeid mot skolevold – både hva angår håndtering, registrering og rapportering av volden.

Kritikk av Utdanningsetaten har det også kommet fra Kultur- og utdanningsutvalget, som i 2021 sendte etatens handlingplan mot vold i retur.

Til slutt ble kommunen satt under betydelig press:

Vinteren 2022 avdekket Dagsavisen at Arbeidstilsynet truet Oslo kommune med dagbøter på 20.000 kroner dersom kommunen ikke fikk på plass et forsvarlig system for å håndtere vold og trusler i skolen. Arbeidstilsynet viste til at elever har krav på et trygt og godt skolemiljø og lærere har rett på et «fullt forsvarlig» arbeidsmiljø.

Opplæringen i voldshåndteringen vil omfatte tusenvis av ansatte,

Det er 17.000 ansatte i Oslo-skolen. 6300 er lærere i grunnskolen og 2200 i videregående. På spørsmål om hvem som skal omfattes, er svaret at alle ansatte som er i arbeidssituasjoner som medfører risiko for vold og trusler, skal øve.

og skje regelmessig:

– Betyr det at opplæring av alle ansatte nå blir en fast ordning?

– Ja, kravet til nødvendig opplæring og øvelse i håndtering av vold og trusselsituasjoner er hjemlet i forskrift.

Det blir ingen spesiell opplæring av ansatte ved Oslos problemskoler. Vold kan skje overalt, sier Holmås Eidsvoll.

Det rapporteres årlig tusenvis av volds- og trusselhendelser mot ansatte i Oslo-skolen. I 2021 ble 362 av disse hendelsene klassifisert som svært alvorlige.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.