Å true med dagbøter for å stoppe trusler og vold i Oslo-skolene vil ikke endre noe som helst. Volden i Oslo-skolene eksploderer, og det har den gjort i minst 25 år på rad. Da er det selvsagt beroligende at Arbeidstilsynet nå truer Oslo kommune med dagbøter på opptil 20.000 kr om ikke ansatte sikres bedre. Den trusselen biter ikke på problemet.

Nok en gang er det så en må gni seg i øynene over mangelen på handlekraft når det virkelig gjelder:

Utdanningsetaten i Oslo kommune må sikre ansatte i Oslo-skolen mot vold og trusler på arbeidsplassen innen 15. mars 2022, ellers blir det dagbøter.

Arbeidstilsynet vil gi etaten 20.000 kroner i bot per virkedag, skriver Dagsavisen.

Det kommer fram i et brev Arbeidstilsynet har sendt til Utdanningsetaten i Oslo kommune onsdag 3. november.

– Utdanningsetaten har frist fram til 15. mars neste år med å oppfylle vårt pålegg, sier Ida Aagaard, seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

Hun sier situasjonen i Oslo-skolen er alvorlig.

– Vold og trusler om vold er et alvorlig arbeidsmiljøproblem som har store fysiske og psykiske skadevirkninger for den enkelte. Vi ser at dette er en bransjeutfordring i skolen, sier Aagaard til Dagsavisen.

Utdanningsetatens nye sjef, Marte Gerhardsen, mener tilsynelatende at kommunen har alt under kontroll. Via e-post svarer hun slik på trusselen fra Arbeidstilsynet:

– Vi har utviklet et godt opplegg for å lære opp ledere og ansatte. Opplegget testes nå ut på seks skoler, og vil implementeres i tråd med de tidsfrister Arbeidstilsynet gir i brevet. Innen 28. februar 2022 vil 180 ledere i Oslo-skolen ha gjennomført opplæringen og gjort risikovurderinger, skriver Gerhardsen i en epost.

Lederopplæring som svar på vold, det er nok rette resepten, ja. Vi må spørre Clemens Saers om dette.

Les også:

Clemens Saers ble nesten drept i klasserommet – sviktet av Oslo kommune – anker tapt søksmål

Eksplosiv økning i rapporter om vold og trusler i Oslo-skolen

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.