En skoleledelse i Norrbotten forbyr elevene å holde avslutningsseremonier i kirker med den begrunnelsen at det «kan oppleves som skremmende for enkelte elever».

Et overveldende flertall av elevene ønsker at seremonien skal foregå i kirken, allikevel nekter skoleledelsen å avholde en avstemning om saken.

– Jeg synes det er et diktatur, for jeg synes ikke rektoren lytter til hva vi har å si, sier eleven Betty Sandlund til SVT.

Til tross for omfattende protester fra flertallet av elevene ved Kyrkholm skole i Arjeplog, vil avslutningsseremonien bli avholdt på skolen.

– Det er veldig trist at rektor Helene Lindberg nekter å høre på oss elever, sier Mira Nordin i 7. klasse.

– Hvorfor skal vi ikke kunne avstemning slik at alle kan si sin mening?

Da SVT besøkte Arjeplog samlet rundt 55 ungdomsskoleelever av totalt 60 seg i kirken for å vise sin misnøye med skolens avgjørelse

Det var under pandemien at den tradisjonelle avslutningsseremonien i kirken ble stoppet opp, og feiringen ble flyttet til klasserommene.

Svensk skole tvang jentene til å dekke til håret under besøk i moské

– Skremmende

Rektor Helene Lindberg sier at skolen har tatt avgjørelsen basert på «elevenes og de ansattes syn» på hvordan skoleavslutningen skal markeres, og at dette går foran flertallets ønsker.

Ifølge skoleledelsen kan en avslutning i kirken «oppleves som skremmende for enkelte elever». Det fremgår ikke hvorfor dette ikke kan løses ved at de som ikke ønsker å gå i kirken slipper.

Lindberg står fast ved sitt forbud og får også støtte fra Fredrik Westerlund, oppvekst- og kultursjef i Arjeplog kommune.

– Både jeg og rektoren har vært ute i klassene og lyttet til elevene. Jeg mener at dette er så demokratisk som det kan bli i en sak som dette, sier Fredrik Westerlund til SVT.

Det ser ut til at 55 av 60 elever som ønsker at avslutningen skal avholdes i kirken ikke finner løsningen veldig demokratisk.

Noen av lærerne har holdt uoffisielle avstemninger i klasserommet. I en klasse var det 23 av 24 elever som stemte for avslutning i kirken.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.