Under en vitnemålsutdeling ved en skole i Oslo kan man se en elev med utenlandsk opprinnelse nekte å håndhilse på rektoren under utdelingen.

Da henvender rektor seg til elevene og de oppmøtte foresatte i salen:

«Folkens, vi bor i Norge, og vi kan ikke ha det sånn. Vi kan ikke ha det sånn. Foreldre, vi bor i Norge. Dere skal jobbe med norske kvinner, ellers så lykkes dere ikke i Norge. Dette må dere ta tak i. Dere foreldre, dere må ta tak i det.»

Opptrinnet ble filmet og lagt ut på TikTok, hvor den skapte voldsomt oppstyr, skriver Nettavisen.

Organisasjonen Antirasistisk Senter var kjapt ute med å kategorisere hendelsen som rasisme.

De skriver at rektorens uttalelser ikke kan forstås «som annet enn rasistisk». I en senere redigering justerer organisasjonen budskapet til at rektoren utviser «typisk opplevelse av kulturoverlegenhet».

Leder for Utdanningsutvalget i Oslo, Eivor Evenrud fra Arbeiderpartiet, mener debatten om håndhilsing er en avsporing, og det samme mener hun om diskusjonen rundt rasisme fra rektors side.

– Delinga av klippet og påstandene som florerer er dømt til å splitte folk, og jeg skjønner at det gjør det, men det er trist at det gjør det, konstaterer hun, og legger til:

– Det er ikke rasisme i klippet, men situasjonen kunne blitt håndtert annerledes. Noe man kan si om mye som skjer i skolen hver dag. Ting kan alltid håndteres bedre.

Håndhilsing i norske skoler: Anders Magnus søker ikke jobb i Document

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Himanshu Gulati mener det er hårreisende at rektoren ikke har fått mer støtte fra Oslo kommune.

– Jeg mener at rektoren bør hylles for å ta tak i ukultur, dårlige verdier og integreringshemmende syn, og for å ha bedt foreldrene ta et oppgjør med dette. I Norge lever kvinner og menn sammen, vi omgås både på skolen og på arbeidsplassen, og vi bør ta et oppgjør med dem som forsøker å skape segregering i samfunnet, uttaler han.

Også Høyre stiller seg bak rektoren.

– Hvor er foreldrene til disse barna? Hvis man etter 10 år på grunnskole, på selveste vitnemålsutdelingen, ikke har lært seg folkeskikk, så det veldig alvorlig, mener Mehmet Kaan Inan, skolepolitisk talsperson i Høyre.

Skolebyråd i Oslo Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) mener på sin side at det skal være stor respekt for mangfold i Oslo-skolen.

– Det er trist at denne hendelsen preget avslutningen til årets tiendeklassinger. Jeg er veldig glad for at rektoren har beklaget overfor både elever og foresatte, sier hun.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.