Bakgrunnen er eleven ved Linderud skole i Oslo som nektet å håndhilse på rektor ved vitnemålsutdelingen.

Hendelsen har skapt mye debatt, og nå melder Sanjana Arora, forsker II, ViD, og Mette Tollefsrud, som er førstelektor, samt Jonas Debesay, professor ved OsloMet, seg på.

«Vi ønsker å rette søkelys på hvordan rektors handlinger og ord kan ses på som maktmisbruk, og i siste instans påvirke den skjøre balansen mellom tillit og mistillit i et foreldre-skole-samarbeid», skriver ekspertene i en kronikk i Utrop.

Rektoren uttalte følgende da eleven ikke ville håndhilse:

«Folkens, vi bor i Norge og vi kan ikke ha det sånn. Foreldre, vi bor i Norge. Du vil jobbe med norske kvinner, ellers vil du ikke lykkes i Norge. Du må ta tak i dette. Dere foreldre, dere må ta tak i det.»

Dette mener ekspertene blir en diskusjon om hvem som er norsk eller ikke.

Rektor sa sannheten – beskyldes for rasisme av «de sårbare»

«Rektors utbrudd mot skoleelevene og foreldre er viklet inn i en bredere diskusjon om hvem som kan kalle seg norsk. Ordene hennes, hvis virkning kan ha vært utilsiktet, bekrefter den usikkerheten og identitetsutfordringene mange barn av etniske minoriteter føler i Norge. Slik blir barn av innvandrere minnet om at deres mulighet til å anse seg selv som nordmenn er prisgitt flertallets forgodtbefinnende. Ungdom som prøver å finne seg til rette som 1. generasjonsnordmenn må finne seg i at enhver nordmann, inkludert lærere, kan true med å definere dem ut av det norske samfunnet når de finner det opportunt», mener ekspertene.

De mener videre at rektoren setter etniske nordmenn opp mot innvandrere og forteller dem at de har en annen plass i samfunnet.

«Slik sett er rektors handlinger og formaning både nedlatende og infantiliserende overfor de etniske minoritetsforeldrene som var til stede i ungdommenes skoleavslutning», skriver ekspertene, og avslutter med følgende:

«Spørsmålet vi bør stille oss, og diskutere, er derfor om hendelsen er enda et eksempel på et ubevisst forhold til privilegiet det er å være medlem av en majoritet, uansett hvor velment rektors utsagn kan ha vært.»

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.