Kvinnelige elever ved Växjö Fria Gymnasium fikk ordre om å dekke til håret og gå i anstendige klær før et besøk i en lokal moské. Dette skaper sterke reaksjoner, ifølge P4 Kronoberg.

Växjö Fria Gymnasium tvingar sina elever att täcka håret och ha «anständiga kläder» inför ett studiebesök i en moské, som är planerat under onsdagsmorgonen.

Detta har fått många elever i de två berörda klasserna att reagera kraftigt mot skolan och flera överväger nu att sjukanmäla sig.

Elevene fikk tilsendt to beskjeder fra skolen før moskébesøket onsdag.

«Ni ska ha anständiga kläder och tjejerna ska täcka håret med en sjal eller halsduk. Det finns att låna om du skulle glömma.»

«Tänk på att ha anständiga kläder, dvs inte visa magen, inte urringat, inte för korta byxor/kort kjol etc. Tjejer behöver täcka håret. Tag med en sjal eller bredare halsduk, så att du kan täcka hela håret. Om du har glömt så finns det rena att låna på plats.»

Flere av jentene ved skolen har reagert sterkt på at de blir utsatt for krav fra en religion de ikke tilhører, og anser kravene for å være et brudd på tradisjonell svensk likestilling.

– Det är väldigt kränkande för oss tjejer framförallt. Skolans policy är att det ska vara jämställt, men det är ju inte det om vi tjejer måste ha på oss sjal och anständiga kläder medan killarna får gå dit som dom är, sier en av elevene til P4.

Les også:

Sverige: Social­demokraterna driver valgkamp i og utenfor moskeer


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.