Nyheten slo ned som en bombe i Skåne. Hässleholm kommune har kjøpt inn barneburkini til utlån slik at kommunen kan gi alle barn den svømmeundervisningen de har krav på. Slikt blir det bråk av. Selv i Sverige. Vi får føre det opp som et sunnhetstegn, tross alt. Ikke at kommunen har kjøpt opp et lager av barneburkinier til utlån, men at folk reagerer.

En representant for den kommunale svømmehallen Qpoolen bekrefter at krav om burkini har vært diskutert. Ikke av religiøse grunner selvsagt, men av praktiske og hygieniske. Folk kan jo ikke bade i hva som helst heller!

– Vi hade problem med vattenkvaliteten så därför ställde vi krav på skolan att om elever ska kunna bada i våra badhus måste de ha baddräkt, shorts eller burkinis, säger anläggningschefen Henrik Samevik.

– Många badade i sjalar och kläder och då kommer trettio miljoner bakterier i vattnet ifrån svett, smink, avföring och allt annat som man bär med sig ner i vattnet, påpekar han.

Bade med klær har undertegnede bare gjort ufrivillig, men skikkene er jo så forskjellige. Det er sikkert bare en kulturforskjell. Burkini er uansett omtalt i det kommunale regelverket.

Det har imidlertid vært en utvikling av saken utover dagen. Det er visstnok ikke kommunen som har brukt skattebetalernes penger på å kjøpe barneburkini, men representanter for den hjertegode frivilligheten.

De skyldige er noen som kaller seg Majblommekomitéen i Hässleholm, og «tilfeldigvis» er et av medlemmene der ansatt ved skolen i  Hässleholm. Hun heter Ursula Holmström og ønsker ikke å la seg intervjue av lokalavisen, men svarer kort at det finnes jenter som trenger burkini for å kunne delta i svømmeundervisningen.

Kristina Liljerup er rektor ved en av de innvandrertunge barneskolene som har benyttet seg av Majblommans tilbud om utlånsburkini;

– Det är skolans uppdrag att se till att alla elever uppnår betygsmålen. Det har riksdagen beslutat. De flickor som bara kan uppnå målen i idrott och hälsa genom att bära burkini bör få den möjligheten. Därför lånar vi ut burkinis. Vad man sedan anser om det är en annan sak, säger Kristina Liljerup.

Nei – det er ikke en «annen sak» hva man mener om utlånsburkini til barn. Og har ikke disse jentene foreldre som kan kjøpe en burkini? Hvorfor må «noen» ordne dette for dem? Hvorfor er alternativet at barna enten ikke lærer å svømme, eller bader med klær på? Riksdagen har bestemt at alle skal kunne svømme 200 meter om de vil eller ikke. Alle skal med. Jeg aner ikke hva en fin barneburkini koster i Skåne, men på nett er mye gjort om du har et par hundrelapper å avse.  Jeg mener det er en rimelig investering for at datteren din ikke skal drukne, men det er meg.

Det var den kommunalt ansatte Rolf Bengtsson som først uttalte seg til avisen. Han sidestiller utlån av burkini med utlån av skøyter og annet sportsutstyr, selv om han innrømmer at det ikke er vanlig for kommunen å kjøpe inn badebukser til alle.. .

– I grunden förutsätter man ju att de som ska bada har tagit med sig badkläder. Det ingår ju normalt sett. Vi skulle ju aldrig kunna köpa in badbyxor till allihop Men jag tycker inte att det här är konstigare än att det finns annan idrottsutrustning att låna.

Är inte en burkini lite mer problematisk än ett par skridskor?
– Jo, men eftersom det inte finns någon sorts förbud i Sverige mot att bära slöja eller heltäckande klädsel så kan inte heller vi i skolan säga att man inte får klä sig så. Visst finns det en del som tycker att slöja och heltäckande klädsel är ett uttryck för kvinnoförtryck men det är inte skolans ansvar att göra den tolkningen.

Nei Gud forby at kommunalt ansatte tar ansvar og tenker  selv når politikerne åpenbart ikke er i stand til det. Da er det bedre å slå ut med hendene, himle med øynene å si: Jeg bare jobber her.