Det svenske diskrimineringsombudet (DO) Katri Linna har besluttet at et forbud mot det ansiktstildekkende plagget niqab på skoler strider mot diskrimineringsloven.

Integrasjonsminister Erik Ullenhag (FP) er ikke tilfreds med ombudets tolkning. Ullenhag og Folkpartiet ønsker å ha et regelverk som gir rektor og lærere rett til å si nei til heldekkende slør på skoler, og vil se over den nåværende lovgivingen på dette området:

Skälet är att i en utbildningssituation är det viktigt att människor ska kunna se varandra i ansiktet.

Ullenhag tror att rektorer och lärare kommer att tolka DO:s besked som att lagen inte är tydlig nog för att ge stöd för att förbjuda heltäckande klädsel.

– Vi vill se över lagen så att de ska kunna fatta ett sådant beslut, sade Erik Ullenhag.

Det innebär att de fyra regeringspartierna inte är överens i frågan ännu. I somras sade FP-ledaren Jan Björklund att han ville se en lagstiftning mot niqab i skolan.

– Vi har haft för mycket omhändertagande och frågat vilka bidrag människor ska få i stället för att fråga vad människor kan bidra med, sade integrationsminister Erik Ullenhag, när han presenterade reformen vid en pressträff.

Målsättningen med reformen är bland annat att få fler utrikesfödda i arbete. Reformen syftar också till att öka jämställdheten genom att etableringsersättningen blir individuell.

Til tross for at bare et fåtall muslimske kvinner bærer heldekkende slør på skolen, er spørsmålet blitt et stadig tilbakevendende problem, sier skolborgarråd Lotta Edholm (FP). Hun legger til at de få kvinnene som utdanner seg til jobb i svensk skole har svært vanskelig for å få praksisplass. Den niqabbærende kvinnen som anmeldte kommunen til Diskrimineringsombudet har f.eks. ikke fått sluttført utdannelsen sin da hun ikke har fått praksisplass noe sted.

– Så vidt jeg vet finnes det ingen førskoler eller skoler som ansetter disse kvinnene. Skal man da lure et ungt menneske inn i en utdannelse der man ikke kan få jobb? Det finnes jo mange andre yrker i samfunnet der man godt kan bruke burka eller niqab, sier Edholm.

I Norge ble førsteamanuensis Høgskolen i Oslo, Lars Gule, møtt med kraftig reaksjoner da han med lignende argumenter foreslo forbud mot niqab og andre ansiktsdekkende plagg ved utdannelsesinstitusjoner i 2007:

– Jenter som dekker ansiktet kan ikke forvente å få seg jobb, sa Gule, som er tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Til Klassekampen torsdag sa studieleder Gule at tildekking av hele ansiktet gjør det umulig å ha en likeverdig gjensidig relasjon til en kvinne i en undervisningssituasjon.

– Studenter som kommer tildekket til skole, høyskole eller universitet stiller urimelige krav til sine lærere og medelever når det gjelder kommunikasjon, og det skaper psykologisk usikkerhet. Dessuten kan ikke studenter som velger slik klesdrakt forvente å få jobb etterpå, sa Gule.

– Slik fører vi jenter som dekker hele ansiktet bak lyset, fortsetter han.

– Gules forslag er farlig og vil virke mot sin hensikt, mente leder for SVs etniske likestillingsutvalg, Gülay Kutal.

De voldsomme reaksjonene på Gules uttalelser førte til at HiO ved informasjonsdirektør Kari Aamli sendte ut en pressemelding der høgskolen presiserte at «å foregripe et mulig framtidig problem med et krav om forbud tjener bare til å skape frykt og stigmatisering av enkelte studentgrupper.»

Dagens Nyheter: Fp vill se över lagstiftning för slöja

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.