I august kom skolefotografen til en svensk skole. En elev fikk beskjed om å ta av seg halskjedet med kors, fordi det kunne være krenkende for elever med en annen tro. Samtidig fikk jentene lov til å beholde hijaben på. Saken er meldt til Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterer avisen Dagen.

Den kristne 15-åringen forteller:

– Jag hade en lila tröja med krage, mitt kors hängde utanpå.

– Jag har en ganska lång kedja och ett kors i metall med Jesus på.

– Hon bad mig att ta av korset, att det inte var bra på skolfotot.

– Mina lärare hörde inte det hela. Men jag blev lite chockad. Det här hade jag aldrig upplevt tidigare. Så jag tog av mig korset och stoppade det i fickan. Det kändes inte bra, forteller 15-åringen.

Fanns det andra i skolan som bar religiösa symboler under fotograferingen? spør journalisten fra Dagen.

– Jag vet att de som har slöja inte behövde ta av den, forteller 15-åringen.

– Det är så klart inget jag önskar skulle hända. Men om jag tvingades att ta av mig mitt kors borde väl samma sak gälla även för andra religiösa symboler.

Da saken ble anmeldt til Diskrimineringsombudsmannen like etter at skolebildene ble tatt, ble det oppgitt at fotografen hadde sagt at «det skulle kunna vara kränkande om det kom med på skolfotot». Faren til 15-åringen sammenlikner fjerningen av korset med om skolefotografen hadde bedt en elev fjerne davidsstjernen eller hijaben:

– Det skulle vara ett fruktansvärt övergrepp, sier han.

– Men när det är en kristen symbol, då verkar det inte vara så farligt.

– Det ska bli spännande att se hur man bedömer den här typen av händelser. Det är ganska ovanligt att just kristna som upplever sig diskriminerade eller utsatta anmäler det, det verkar vara mycket mer vanligt bland dem med annan religionstillhörighet, sier faren.

Skolen synes hele saken er merkelig:

– Vi tycker att det som hände är märkligt. Det är en fotofirma som kommer och tar bilderna och fotografen tog ett felaktigt beslut, sier rektoren.

Dagen

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.