Feature

Alia Khalifa har anmeldt Åsö og Västerorts Vuxenutbildning til diskrimineringsombudsmannen for nekte henne å ta barnepleierutdanning i ført sin selvvalgte, heldekkende niqab:

-Jag vet att jag begränsar mitt liv, att jag kommer att möta många svårigheter i samhället, men jag har valt att klara av det. Förhoppningsvis, säger Alia.

«Måste se ansiktet»

Nu ska skolförvaltningen i Stockholm stad svara på Diskrimineringsombudsmannens frågor. Alia Khalifa får gå kvar, men som ett sista undantag.

Britt-Marie Johansson, rektor -Undervisningen handlar om många moment. Det är grupparbeten, argumentation och rollspel där vi anser att man bör kunna se ansiktet på personen. Dessutom ska hon fullgöra praktik, det ingår praktik i utbildningen, säger rektor Britt-Marie Johansson.

Alia Khalifa ordnade praktikplats själv förra terminen, på en muslimsk förskola, och är fast besluten om att utbilda sig, klädd i ansiktssjalen niqab.

-Det är inte lätt att ha niqab på sig i Sverige. Man tror på det starkt när man tar på sig det. Och det skadar ju ingen annan. Det är som att jag skulle säga till en punkare, att «tyvärr, du kan inte ha håret så, det skrämmer min lilla dotter». Vaddå? Han har ju inte skadat henne, hon får väl vänja sig, säger Alia Khalifa.

Sveriges Television: Fråga för DO:
Alia kan bli sista eleven med heltäckande slöja