Nytt

I svenske medier dukker det til stadighet opp historier om skoler som har store problemer med bråk og vold blant sine elever. Den svenske avisen GP melder om at Lövgärdeskolan måtte stenge pga en gammel bursdagstradisjon gikk over styr. De kaller det «egging», dvs at man knekker et egg på den som fyller år. I utgangspunktet en tradisjon som ikke høres spesielt hyggelig ut, men denne gangen gikk det virkelig over styr.

Asfalten framför Lövgärdesskolan är fylld av äggrester och krossade äggskal. En tjej i åttan fyllde femton och skulle äggas. Då knäcker man ett ägg på henne. Springer hon sin väg, slänger man ägget efter henne.

– Det var en vansinnig grej. Tjejen fick hela håret nerkletat, säger Anoar Al-Rikabi från 8 B.

– De ville bara ha skoj. Det blev fel på något sätt. Det var inte alla som kastade, bara några få. Nu missar jag en hel skoldag, när skolan är stängd, säger Segal Mohammed, som passerar skolgården med sin mamma.

Denne hendelsen var dråpen som fikk begeret til å renne over og medførte at skolen var stengt en dag. Det har vært et bråkete år ved skolen og det ser ut til at grupper av elever gjør akkurat som de vil. Respekt for andre ser ut til å være bortimot fraværende.

– Januari och februari var relativt lugna, i mars blev det stökigt igen. Vi har sett över schemat, lagt till extralärare och samtalat med föräldrar, säger Granfeldt.

Christer Wrangsten, huvudskyddsombud vid Lärarförbundets Göteborgsavdelning anser att arbetsmiljön på skolan är väldigt dålig. Problemen har trappats upp mer och mer.

– Problemet är att elever på skolan tappat förtroende för vuxenvärlden. De litar inte på lärarna och provocerar bland annat genom att kasta saker, hota folk och sjunga i kör på lektioner. Åtgärder sätts in, men inte på rätt sätt. Det här är en förvaltnings- och politisk ledningsfråga, säger Christer Wrangsten.

Ikke overraskende er det flere elever som bytter skole, ikke helt ulikt hva vi ser i deler av Oslo. Dette medfører færre elever og derfor også mindre lærerressurser ved skolen.

Skolan har tappat ungefär hundratalet elever de senaste åren. Det är elever som försvunnit både till andra kommunala skolor och till friskolor.

– Våra nedskärningar beror på färre elever. Med tio elever försvinner en vuxen, säger Peter Granfeldt.

Man håper på at et foreldremøte skal hjelpe med tanke på å få orden på elevenes atferd.

På tisdag kväll «beordras» alla föräldrar till skolan klockan 17.30. Då ska de med personal diskutera hur man kan hjälpas åt att komma åt «vedervärdiga beteenden/uppträdanden på skolan.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.586503-nu-stangs-lovgardesskolan