Frankrike forsøker å begrense islamsk radikalisering. Fra begynnelsen av 2024 er det forbudt for imamer som er opplært i og/eller finansiert av andre land, å virke i Frankrikes 2900 moskeer.

Tre hovedeksportører av imamer

Imamer som er opplært i og finansiert av andre land, også de som allerede var i Frankrike før 1. januar, må forlate landet innen 1. april 2024.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin skriver dette i et brev til de landene som i hovedsak er berørt – det gjelder først og fremst de tre hovedeksportørene av islamske religiøse ledere: Algerie, Tyrkia og Marokko.

En agenda som kan true samfunnet

For å motvirke spredning av en politisk og ideologisk agenda som kan true sikkerheten og det sosiale samholdet, skal ingen imam kunne praktisere i Frankrike om han er opplært i og/eller lønnet av en fremmed stat.

300 utsendte imamer som allerede befinner seg i Frankrike vil ikke kunne bli værende der «under denne status efter 1. april».

Den ønskede effekt?

Det reises dog tvil om effekten av utestengelsen av utsendte «islam-ambassadører». Atlantico mener dette er nok et tiltak som bare er gyldig så lenge muslimene er i mindretall. Det løser ikke problemet islam, det er mindre viktig hvem som betaler imamene, enn hva de formidler:

Muslimer føler seg ikke som en minoritet

Islamofobi

Marokko ser idag ut til i mindre grad å være berørt av denne saken. Siste delegasjon av marokkanske imamer ankom Frankrike i 2009. Marokko har som eneste land undertegnet en avtale om opplæring av imamer som skal operere på fransk territorium.

Morocco World News skriver at Darmamins beslutning om å stanse utnevnelsen av utenlandske imamer, bidrar til å opprettholde en oppfatning av fransk islamofobi, særlig i lys av Frankrikes kontroversielle forbud mot bruk av hijab i det offentlige rom.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Kjøp billetter idag til lesermøte med Mikael Jalving idag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.