Demonstranter deltar i en protest mot «islamofobi» i Paris den 10. november 2019. Foto: Thibault Camus / AP / NTB.

25 organisasjoner fra 11 land ber i et brev datert 8. mars til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om at unionen går i rette med det de mener er Frankrikes statlige, strukturelle og systemiske «islamofobi», opplyser Marianne.

I brevet sikter organisasjonene spesielt til den nye loven mot separatisme som skal styrke respekten for republikanske prinsipper. Etter deres oppfatning er loven rettet spesielt mot muslimer, noe det er avgjørende at kommisjonspresidenten tar affære mot, skriver det franske nyhetsmagasinet.

Organisasjonene hevder at «den franske regjeringen utnyttet mordet på Samuel Paty for sin egen rasistiske, diskriminerende og islamofobe agenda».

Brevet til von der Leyen kritiserer også charteret Frankrikes president Emmanuel Macron ville tvinge muslimske organisasjoner til å undertegne, der de måtte forplikte seg på republikanske verdier. Uttrykket «politisk islam» er diskriminerende, heter det i brevet. Ellers fordømmes også Muhammed-karikaturer, som påstås å være i strid med FNs lover.

Blant de 25 organisasjonene som har undertegnet brevet, er den London-baserte Cage, som opprinnelig ble stiftet for å forsvare fangene på den amerikanske Guantanamo-basen i 2003. Cage er blitt anklaget for kontakter både med jihadister og Det muslimske brorskapet. En skikkelse som Tariq Ramadan fremheves på Cages Facebook-sider, opplyser Marianne.

Sju av organisasjonene er registrert i Nederland, blant andre Collectif Contre l’Islamophobie aux Pays Bas (kollektivet mot islamofobi i Nederland), som uunngåelig vekker assosiasjoner til Collectif Contre l’Islamophobie en France (CCIF), som i desember ble forbudt i Frankrike fordi den hadde spredt islamistpropaganda.

Historikeren Zihni Özdil, som har sittet i det nederlandske parlamentet, sier at alle organisasjonene det er tale om, har forbindelser til Det muslimske brorskapet.

I Frankrike er en paraplyorganisasjon for svarte kalt Conseil Représentatif des Associations Noires (CRAN) blant undertegnerne av brevet. CRAN, som kjemper mot diskriminering av svarte, mobiliserer til støtte for alle minoriteter og marginaliserte grupper, herunder også muslimer, sier en talsperson til Marianne. En fransk feministorganisasjon er også med blant de 25 organisasjonene.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂