Fra inngangspartiet ved den store moskeen i Paris. Illustrasjonsfoto: Jebulon / Wikimedia Commons.

Tre av de ni organisasjonene som som er med i Frankrikes muslimske råd (CFCM), har onsdag kunngjort at de nekter å undertegne et charter som forplikter islam i Frankrike på republikanske verdier, melder Le Figaro.

Det var i november at Frankrikes president Emmanuel Macron lanserte charteret, som er et ledd i kampen mot islamsk ekstremisme og det han kaller den islamistiske separatismen i landet. Signér innen to uker eller legg ned, lød Macrons ultimatum ved lanseringen.

Fem organisasjoner samtykket til charteret sist søndag. En annen organisasjon, Grand Mosque of Saint-Denis de la Réunion, nektet helt fra starten å undertegne, opplyser franceinfo/AFP.

De tre som nå nekter å undertegne, er de tyrkiske organisasjonene Comité de Coordination des Musulmans Turcs de France (CCMTF) og Millî Görüs (CIMG) samt Foi et Pratique, en fransk avlegger av islamistorganisasjonen Tablighi Jamaat – som har røtter i Pakistan og Bangladesh siden britenes deling av India, og er sterkt tilstede i Storbritannia.

Organisasjonene sier i en felles erklæring at de har innvendinger til deler av teksten i charteret, som etter deres oppfatning er egnet til å svekke tilliten mellom muslimer og det franske samfunnet. De har også innsigelser til definisjonen av politisk islam og av hva som regnes for å være utenlandsk innflytelse.

Macrons initiativ til charteret kom som en reaksjon på halshuggingsdrapet på den franske læreren Samuel Paty utenfor Paris den 16. oktober 2020. Paty ble drept av den tsjetsjenske islamterroristen Abdoullakh Anzorov fordi han hadde vist frem Charlie Hebdos karikaturer av profeten Muhammed mens hans underviste om ytringsfrihet. Ti personer er siktet for medvirkning til drapet, dels for å ha pekt ut Paty for morderen, dels for å ha pisket opp en hatstemning mot ham på forhånd.

Presidentens standhaftige forsvar for ytringsfriheten og retten til blasfemi etter det bestialske drapet utløste massive protestdemonstrasjoner i en rekke muslimske land, samt en bølge av trusler og forherligelser av terrorisme i Frankrike.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂