VG identifiserer Finn Skårderud som psykiateren og legen som i dag ble fratatt sin lisens av helsemyndighetene etter en knusende dom over hans sammenblanding av rollene som terapeut og privatperson med forhold til pasienten.

«Alle» har visst det var Skårderud, men bortsett fra inyheter.no har han ikke vært identifisert før idag, da øksa falt.

“Vår vurdering er at psykiaterens yrkesutøvelse – over tid, fra de eldste sakene som går over 20 år tilbake i tid og frem til behandling som nylig er avsluttet – ikke har vært i samsvar med faglige retningslinjer, helsepersonelloven og annet relevant regelverk. Avvikene er så omfattende at Helsetilsynet har funnet det nødvendig å tilbakekalle psykiaterens autorisasjon.”

Skårderud har hatt en enestående posisjon som har klart å spenne over rollen som psykiater med spesiale på spiseforstyrrelser og kulturkommentator og forfatter. Han fikk mye oppmerksomhet for den danske sukessfilmen Druk med Mads Mikkelsen og en rekke andre stjerneskuespillere. Tema var en snodig teori om at mennesket har en halv promille for lite i blodet til å være i balanse. Dette kan rettes opp ved fluidum og det gjør vennegjengen til gagns. Skårderud ble sitert som mannen som presenterte teorien og selvfølgelig slo den godt an.

Men så kom en annen historie offentlighetens for øre: Hilde Rød-Larsen skrev roman om sitt forhold til Skårderud. Hun outet ham ikke, men det sto mellom linjene hvem det var.

Rød-Larsen fikk stor oppmerksomhet også i danske aviser. Dette var en ny vri på me-too: Psykiateren og pasienten.

Rød-Larsens bekjennelser føyde seg inn i en rekke andre lignende der kvinner har innledet forhold til profesjonelle: Lærere, professorer, musikere. Kvinnene forstår i moden alder hva de har vært utsatt for og har behov for å fortelle.

Skårderud kunne overlevd Rød-Larsen, men så var det flere kvinner som meldte seg på og det ble opprettet tilsynssak. Ballen begynte å rulle.

Dommen falt idag:

  • Han har på uforsvarlig vis skrevet ut tunge og vanedannende legemidler som er egnet til å påføre vesentlig skade.
  • Han har «i svært liten grad journalført relevante og nødvendige opplysninger».
  • Tilsynet anser det som sannsynliggjort at han har utført «intimitetskrenkende handlinger» overfor en pasient.
  • Feilene Skårderud har gjort i yrket er ifølge tilsynet «omfattende, gjentagende og alvorlige», og uforenlige med yrkesutøvelsen som helsepersonell.

Skårderud har brutt reglene for forholdet mellom lege og pasient, men han har også brutt tillitsforholdet til publikum. Hvis man oppnår en privilegert posisjon er det noe som forplikter. Man kan ikke leve og gjøre akkurat som man vil og samtidig spille rollen som  den omtenksomme og kloke. Roller forplikter.

Det er merkelig at Skårderud ikke forsto det. Saken handler om noe mer enn ham. Skårderud var en samfunnsstøtte for venstresiden. Han nøt en privilegert posisjon. Nå har han falt og han river mer med seg i fallet: Troen på at venstresidens husguder har moralsk integritet får seg en knekk.

Han er ikke den første. Skårderud spilte rollen som den sofistikerte og kultiverte. Men det som har kommet frem har ingenting med kultur å gjøre.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.