Seyran Ates i Ibn-Rushd-Goethe-moskeen i Berlin. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.

Den liberale Ibn-Rushd-Goethe-moskeen i Berlin, som i 2017 ble grunnlagt av den tyrkisk-tyske juristen og menneske­retts­aktivisten Seyran Ates, ser seg nødt til å stenge på grunn av trussel­bildet, som nå er forverret.

Det kunngjorde moskeen onsdag i forrige uke, skrev Berlin-avisen Tagesspiegel samme dag.

Det vakte oppsikt da Ates for seks år siden åpnet moskeen, som helt fra starten av var klar på at alle var velkomne uansett kjønn og seksuell legning, der kvinner kan være imamer og menn og kvinner kan be side om side.

Ates, som har levd under politi­beskyttelse i flere år, skrev i en bok som kom ut i 2009, at islam trenger en seksuell revolusjon. Målet for moskeen var å «leve en progressiv forståelse av islam som er fullt forenlig med demokrati og menneske­rettig­heter».

Men nå går det altså mot slutten for dette initiativet: «Faresituasjonen har nå fått en ny dimensjon, og det blir stadig vanskeligere å fortsette vårt arbeid», heter det i et nyhetsbrev fra moskeen.

Moskeen hadde allerede stengt midlertidig for noen dager siden på grunn av angrepsplaner fra terror­organisasjonen den islamske staten (IS). I tillegg til Ibn-Rushd-Goethe-moskeen omfattet disse planene også jødiske institusjoner, som Seyran Ates, moskeens grunnlegger, hadde rapportert i et tidligere nyhetsbrev.

Planene ble avverget av tyske sikkerhets­myndigheter, som arresterte jihadistene, men trussel­bildet består:

I et IS-magasin på nette ble moskeen betegnet som «et sted for tilbedelse av djevelen».

Moskeen hadde allerede gått over til å arrangere noen begivenheter digitalt og ikke i moskeens lokaler i den tyske hovedstaden. «Vi må nå tenke over hvordan ting kan fortsette i de neste ukene», heter det i moskeens nyhetsbrev.

Parlamentarisk leder for de grønne i Berlins delstats­parlament, Bettina Jarasch, sier at beslutningen om å stenge moskeen er et «fatalt signal», og hun forventer at delstats­regjeringen kontakter Ates for å tilby sikkerhets­garantier.

SPD-politiker Franziska Giffey, som er medlem av Berlins delstats­regjering, sier at stengningen av moskeen bør være en vekker for alle. Moskeens videre arbeid må fortsette i sikkerhet, sier hun og tilføyer: «Dette utgjør også det frie Berlin.»

Tysklands grunnlov fastslår at det er religions­frihet i landet, og islam er omfattet av den friheten, men i praksis ser den altså ikke ut til å gjelde en liberal moské.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.