Imamen Seyran Ates skal gå pilgrimsleden til Trondheim. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Med merkelappen «love is halal» på brystet startet den muslimske imam Seyran Ates sin pilegrimsferd fra Oslo til Trondheim søndag – ett år etter Oslo-skytingen.

Den kvinnelige tyske muslimen og imamen Ates går pilegrimsleden for å rette søkelyset mot brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

– Vi står opp for menneskerettigheter og LHBT-rettigheter. Jeg har privilegiet å ha politibeskyttelse, så jeg kan si ting høyere enn andre kan. Jeg føler jeg har et ansvar for å gjøre det. Derfor går jeg med «love is halal», sier hun til NTB.

De første skrittene mot Trondheim gikk hun sammen med representanter for støttegruppene etter 22. juli-terroren, Terrorangrepet i Bærum og skytingen i Oslo for ett år siden.

Hjemme i Tyskland har hun startet en moske hvor alle er velkomne, uavhengig av legning eller tro. I tillegg til å være imam, er Ates jurist og forfatter.

– «Love is halal» er en kampanje vi har i moskeen for at folk ikke skal la seg diktere av frykt, men la kjærlighet lede vei, sier hun.

Den muslimske forkynneren planlegger å bruke en drøy måned på ferden, en ferd som tradisjonelt er forbundet med en kristen tradisjon for pilegrimsferd til Nidarosdomen i Trondheim.

Mange vil mene at den muslimske troen imam Seyran Ates står for, befinner seg nokså fjernt fra de verdier og den humanistiske arv den kristne kirken er fundert på.

Enkelte vil også stille et spørsmål ved hvem hun egentlig representerer. Hvor store deler av den muslimske verden har hun bak seg når hun «står opp for grunnleggende menneskerettigheter», og ikke minst «LHBT-rettigheter»?

Er dette et seriøst ment initiativ fra den kvinnelige imamens side, eller er det hele kun et PR-stunt for å forsøke å vaske bort og tone ned nettopp det islamistiske stempelet som sitter på pride-terroren i Oslo?

Les også: 

Innvandringsbefolkningen vokser, antall nordmenn og kvinners rettigheter synker

 

Sommerlesning! Bestill fra Document:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.