Olavsfestdagene i Trondheim arrangeres fra 28. juli til og med 4. august. Å feire Olsok, eller Olavsvake til minne om Olav den hellige og kristningen av Norge har en tusenårig tradisjon. Men hvor mye fokuserer Olavsfestdagene på den kristne kulturarven?

«Stiftelsen Olavsfestdagene har som formål å gjenreise og styrke Trondheim som nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum» står det på festivalens egne nettsider. Dette er altså målsettingen. – En politisk korrekt festival som vil omfavne alle, skrev Espen Selvik i Dagbladet 24. juli. At det er en politisk korrekt festival for SV-kristne og 68- generasjonen har Selvik rett i. Samtidig er det mye bra å velge i: For eksempel salmekveld, historisk marked i Erkebispegården med hovedsakelig lokale kunsthåndverkere, gudstjenester og tidebønner i katedralen. Og Pub til pub-runde på hellig grunn, der man blir fortalt hvor alle kirkene var før.

Rasist i Nidarosdomen
På selveste olsok, vår offentlige flaggdag, slipper Jason «Timbuktu» Diakte` til i Nidarosdomen med sin forestilling «En droppe midnatt». Timbuktu har mørkhudet far, og lyshudet mor. Han opplevde skilsmisse, flytting og identitetsproblemer som så mange andre flerkulturelle.

Olavsfestdagene skriver i sitt program at «hans standpunkter i grunnleggende spørsmål om demokrati, rasisme, identitet og segregrering blir hørt og han er et forbilde for mange av landets unge». Har Olavsfestdagenes arrangører glemt at Timbuktu har oppfordret til vold og drap mot den svenske lyshudede politikeren Jimmie Åkeson? Dunkar Jimmie gul och blå og hissa i en flaggstang, het det i sangen.

Ville en blond skandinav som har oppfordret til vold mot mørkhudede, bli kalt et idol? Neppe. Og hva har denne forestillingen i Nidarosdomen som katedral å gjøre? Kirken er vigslet til Guds ære, til å forkynne Guds ord. Kirken er ingen vanlig konsertsal.

Muslimsk trosfortelling i kirka
Olavsfestivalen har i samarbeid med avisa Vårt land en samtaleserie i Vår Frue kirke. Denne gamle steinkirka har takket være frivillige, en åpen dør, der alle kan stikke innom for å tenne lys og be. Her holder også mange av byens rusmisbrukere til, i mangel av annen omsorg. Hit var Synniva Gylver og hennes venninne Bushra Ishaq velkommen for å snakke om «Tro på tvers»: De har nylig sammen utgitt en andaktsbok med denne tittelen.

Muslimer er selvfølgelig hjertelig velkommen som lyttere til alle norske, lutherske kirker. Men det strider mot det kirkene er vigslet til at en kirke skal brukes til å reklamere for muslimsk tro. Kristne får selvfølgelig ikke lov til å forkynne i moskeene, det er noe de fleste av oss forstår. Men menighetsrådet og den norske kirke forstår altså ikke at kirka er vigslet til Guds og Vårherres ære.

Teologene har kanskje ikke hørt om det første bud: Du skal ikke ha andre guder enn meg. De har kanskje heller ikke hørt om misjonsbefalingen i Apostlenes gjerninger: Om å gjøre alle folkeslag til disipler og lære dem å holde alt det Gud har befalt oss. Espen Ottosen og Kjell Grandhagen kommer til Vår Frue kirke for å snakke om sin tro et par av dagene. Så kommer muslimen Reza Aslan i samtale med Alf van der Hagen på festivalens nest siste dag.

Kropp
Petter Myhr, direktør i Olavsfestdagene, har kropp som festivaltema. Han fremhever juristen og den muslimske feministen Seyran Ates. Hun er kurder født i Tyrkia, bosatt i Tyskland. Hun har åpnet en moske i Berlin og gitt ut bok om islams behov for seksuell revolusjon. På grunn av dette har Ates mottatt en fatwa og er under konstant beskyttelse. Ates er en av seks paneldeltagere under Vestfrontmøtet, utenfor kirkedørene, på olsokdagen. Tema: Kan vi tilgi kirkas kroppsfokusering?

Katolikker inviterer
NUK, Norges Unge Katolikker laget et økumenisk opplegg 27.-29. juli for olsok. «Vi ønsker andre kristne ungdomsorganisasjoner å delta på deler av vårt arrangement, helt gratis», har de skrevet i innbydelsen. Her er altså katolikkene helt klare på at det er andre kristne de inviterer. Trondheim har en nybygd stor katolsk kirke som nabo til Nidarosdomen. Byen har mange polske og vietnamesiske katolikker.

Kirkefestival i festivalen
Kirke 2018 under Olavsfestdagene heter en gratis møteserie i Trondheims folkebibliotek. Her har Nidaros bispedømmeråd, Preses i Bispemøtet, Kirkens Nødhjelp og Kirkerådet gått sammen om å arrangere møter i samarbeid med Olavsfestdagene. De skal ha ros for å invitere Marie Aakre som er en klok kristen sykepleier som har arbeidet mye med etikk til en av debattene om tema menneskekroppen.

Vannmangel i Sør-Afrika er tema 2. august. Kirkens Nødhjelp får ca. 150 millioner fra private givere, og er i tillegg den største mottakeren av Norad sine penger. (Norad bevilget 34,1 milliarder til bistand i 2017). Det er sikkert enklere å snakke om behovet for mer vann, enn behovet for å gjøre noe med befolkningseksplosjonen hos svarte i Sør-Afrika.

Og å snakke om hat, rasisme, vold, mobbing og fordrivelse av hvite farmere i Sør-Afrika, det er det vel best å tie om? Biskop Geoff Davis fra Sør-Afrika og Farhan Shah skal snakke om hvordan vannmangel skaper konflikter og flukt. Shah kan titulere seg som muslimsk filosof og islamforsker med mastergrad fra Det teologiske fakultet i Oslo. «Islamsk teologi er grunnleggende demokratisk og humanistisk», skrev Shan i Aftenposten 4.12.2015.

Voldtekt
Voldtekter blir tema på festivalens nest siste dag. Her kommer gjester fra Somalia, Libanon og Nigeria som ifølge programmet vet bedre enn mange andre hva terrorgrupper som al Shabaab, IS og Boko Haram står bak. Her er det også en fotoutstilling og videoutstilling om voldtatte kvinner i Kongo. «Ingen vet hvor nøyaktig hvor mange kvinner som har blitt voldtatt i Kongo, men man antar at det dreier seg om mer enn hundre tusen.»

Igjen, det er enklere å redde verden langt borte, enn å forholde seg til hvorfor så mange svenske kvinner er blitt redde for å gå ut om kvelden. Selv om den barmhjertige samaritan hjalp i sitt eget nærområde.

Layout
På slutten av Olavsfestdagene arrangeres Trøndersk matfestival og Bryggerifestivalen i sentrum. Matfestivalens brosjyre har en virkelig god layout med et fantastisk fint foto av barn og grønnsaker fra Lysklæt gård i Melhus på forsiden.

Kanskje er dette bildet en bedre visning av Olavsarven enn kirke- og kulturfestivalens egen layout. Olavsfestdagenes brosjyre har et sexy bilde av Grace Jones på forsiden, i svart lærjakke og innbydende positur.

Ikke et vondt ord om Grace Jones, som skal ha en konsert, men hva har hun med Olavsarven å gjøre? På baksiden av programmet er det bilder av mer eller mindre halvnakne mennesker. En kvinne med store runde nakne bryster har et kors rundt halsen. Over står spørsmålet: Hva aksepterer du?

Svaret er at trøndere er tolerante folk og aksepterer svært mye.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.