I Tyskland har det oppstått debatt omkring landslags­spilleren i fotball Antonio Rüdiger, som den 11. mars postet et bilde av seg til Instagram der han kneler på et bønne­teppe med kjortel, kalott og skjegg, og ønsker «Ramadan Mubarak» mens han stirrer i kameraet og den høyre peke­fingeren hans peker oppover.

Tidligere Bild-redaktør Julian Reichelt, som i dag arbeider for nyhets­mediet Nius, anklaget Rüdiger for islamisme og begrunnet det med den såkalte tawhid-fingeren, som han skrev på X at islam­terrorister har vist frem i mange år.

Fotballforbundet har anmeldt Reichelt til påtale­myndig­heten i Frankfurt og Det sentrale kontoret for bekjempelse av internett­kriminalitet (ZIT), mens Rüdiger har saksøkt Reichelt for offentlig ærekrenkelse, melder Berliner Zeitung.

Men Nius-redaktøren, som sier at dette ikke kommer til å stoppe munnen på ham, er ikke alene om å si at Real Madrid-spilleren fremstår som islamist:

Det gjør også den liberale, kvinnelige Berlin-imamen Seyran Ates, som til store sikkerhets­problemer har forsøkt å drive en liberal moské i den tyske hovedstaden. Fingeren er en politisk gestus og ikke en religiøs, sier hun til Berlin-avisen.

Seyran Ates anser denne kombinasjonen av teppe, klesdrakt og gestus som iscenesettelsen av et betenkelig budskap. «På denne måten er det aldri en bestanddel i religiøs bønn. Det er ikke en del av en bønnerutine. Det forekommer ikke i Koranen eller Hadith heller», sier hun.

Enhver som påstår at dette er en harmløs religiøs gest, sprer løgner, sier Ates, som også konstaterer at Instagram-posten hylles av islamister på nettet.

Dette ritualet skal hovedsakelig være utbredt i ortodokse og islamistiske kretser. Etter årtusenskiftet har den såkalte Islamske staten utviklet gestusen videre med den hevede armen. Den benyttes nå fremfor alt av personer med radikale holdninger, sier hun.

Rüdiger har selv valgt denne symbolikken, og nå bør han forklare seg – også om sitt syn på demokratiet og kvinners rolle, konkluderer Seyran Ates.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.