Volden, drapene og lidelsene som nå finner sted på Gaza-stripen i konflikten mellom Hamas og Israel, kan få ringvirkninger i arabiske land, tror professor i Internasjonal politikk ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, Rasmus Gjedssø Bertelsen.

– Det blir en arabisk høst som kan svinge inn i islamistisk fundamentalisme. Sinnet mot Vestens ideer er voldsomt, sier Bertelsen til Nettavisen.

En følelse av ydmykelse over av at arabiske land ikke kan eller vil stå opp imot USA, kan også spille en viktig rolle i saken, mener professoren.

– Det kan bli voldsomt, med voldsomme demonstrasjoner. Allerede nå ser man demonstrasjoner mot vestlige ambassader og brenning av israelske flagg, sier Bertelsen.

Bekreftet: Raketten som traff sykehuset i Gaza, ble avfyrt av Hamas

Han får støtte fra Dag Henrik Tuastad som er doktorgradsutdannet og jobber ved Universitetet i Oslo, og som blant annet har studert Palestina og palestinsk politikk.

– Jeg tror ikke mange er i tvil om at man er inne i en sinnebølge i den arabiske verden akkurat nå. I disse autoritære landene er erfaringene fra den arabiske våren at man fikk emosjonelle bølger. Det brakte demonstrantene ut på gatene, sier Tuastad, som legger til:

– Dess lengre man får bilder av palestinske ofre fra Gaza, dess sterke blir sinnet. Det er rettet mot Israel og Vesten, ikke mot Hamas.

Selv om det er et faktum at raketten som traff sykehuset i Gaza var fra Hamas, er det ingen av muslimene som vil tro på det.

– Til og med om man helt utvetydig beviser at det var en rakett fra islamsk jihad som drepte mennesker i angrepet på sykehuset på Gaza, vil det ikke trenge gjennom i den arabiske verden, slik det er nå. Virkelighetsoppfatningen er allerede befestet, sier Tuastad.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.