I en ny studie hvor 2.234 skianlegg i 28 europeiske land er med, er konklusjonen til forskerne at uten produksjon av kunstsnø, vil 53 prosent av skianleggene få svært store problemer om vi når 2 grader global oppvarming.

Blir det 4 grader global oppvarming, vil 98 prosent av skianleggene i Europa måtte pakke sammen uten kunstsnø, hevder forskerne til Forskning.no.

Med 4 grader oppvarming så vil 72 prosent av skianleggene neppe klare seg, selv med store mengder kunstsnø, ifølge studien.

Klimaforskerne mener imidlertid at «høyt til fjells i Norge og Tyrkia kan det være at noen klarer seg».

Alpene står alene for hele 43 prosent av verdens skiturisme. Over 200 millioner besøkende strømmet til skibakkene i Alpene i 2019.

Norsk forsknings­journalist: – Klima­hysterikere virrer rundt som hode­løse kyllinger

I alt 80 prosent av de store skianleggene i verden finnes i Europa.

I Norge har Vestlandsforskning samarbeidet med flere andre norske forskningsinstitusjoner om å se på hvordan global oppvarming vil påvirke fremtidens norske skiturisme.

Konklusjonen de kom opp med er at «om vi ikke klarer å kutte i de globale klimautslippene, kan det bare bli på Finnmarksvidda og i høyfjellet i Sør-Norge at det blir mulig å gå på ski om noen år».

Turisme ligger trolig bak drøye 8 prosent av de globale klimautslippene, hevder klimaforskerne, som også hevder at å produsere kunstsnø ved hjelp av energi og vann, også bidrar til å øke klimautslippene.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.