FNs klimapanel begynner ifølge miljøekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Asgeir Sorteberg, å bli frustrerte over at «ingen tar dem på alvor».

Sorteberg, som har jobbet med FNs klimapanel, fortalte at forskerne begynner å bli frustrerte, og spør seg hva 35 år med forskning er godt for, når «ingen tar det alvorlig».

– Man har sagt dette lenge nok. FNs klimapanel fikk fredsprisen for noen år siden. For tre år siden gikk nobelprisen i fysikk til to klimaforskere. Hva ellers kan man gjøre for å bli hørt?

Professorens reaksjoner kommer etter en undersøkelse gjort av The Guardian, der de intervjuet 380 av verdens ledende klimaforskere.

77 prosent av dem tror jorda kommer til å bli minst 2,5 grader varmere, skriver Dagsavisen.

Hovedfunnet i undersøkelsen var at forskerne samlet sett var svært pessimistiske når det gjaldt utsiktene for å holde den globale temperaturstigningen nede.

– Vitenskapen er der, men mangelen på vilje hos politikerne verden over forsinker viktige klimatiltak, sa en av deltakerne i undersøkelsen, professor Alexander Milney ved University of Birmingham.

Ny dommedagsprofeti fra FNs klimapanel

Klimaforskerne mener at det nest mest viktige, etter å få politikerne til å iverksette klimatiltak, er ting du som privatperson kan gjøre selv.

Hvis man reduserer antall flyreiser og fossildrevne transportmidler, og erstatter dem med elektrisk og kollektiv transport, så er vi på rett spor, mener forskerne.

Flyreiser er den mest forurensende aktiviteten enkeltpersoner kan foreta seg, og utgjør en stor del av karbonfotavtrykket til verdens rike, skriver The Guardian.

Så mener klimaforskerne at folk må kutte i eget inntak av kjøtt, og mener Norge er en av verstingene.

I 2022 kom tyske forskere med en studie som talte for at innbyggere i rike land som Norge, bør kutte kjøttforbruket med 75 prosent.

– Vi trenger å redusere kjøttforbruket drastisk. Helst til 20 kilo per person årlig, sa klimaforsker og professor Matin Qaim ved Universitetet i Bonn, i en pressemelding.

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.