Statsviter og klimaforsker Elin Lerum Boasson stresser at vi ikke har mange årene igjen på oss til å få redusert klimagassutslippene.

Boasson ble klimaaktivist allerede som 13-åring. Ungdomsårene tilbrakte hun i Natur og Ungdom, der hun også ble leder, skriver Forskning.no.

Hun er professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og også tilknyttet CICERO, Senter for klimaforskning, der hun har jobbet i flere år.

Klimakatastrofen som FN varslet for et år siden, er like nær nå, om vi skal tro Boasson.

– Situasjonen har ikke endret seg nevneverdig, men det var heldigvis mange gode nyheter i rapporten jeg var med på å skrive fra FNs klimapanel. Mange land, bedrifter, enkeltpersoner og grupper gjør mer enn noensinne for å løse klimaproblemet. Samtidig har vi bare noen få år på oss for å klare å få ned utslippene globalt, sier hun.

Hun synes imidlertid det er synd at Norge og mange andre land har ambisiøse mål, men mangler planer for omstilling. Klimaforskeren etterlyser en konkret plan fra regjeringen for å få ned klimautslippene.

De unges klima­engasjement synker kraftig

– Ett av problemene med klimaspørsmålet er at det ikke er én nøkkel som kan løse alt. Det gjør det slitsomt for både politikere og forskere. Det er vanskelig å bli helter fordi det er så mange ting som må gjøres. I Sverige, der jeg sitter i det klimapolitiske rådet, har de en genial regel. Når de får en ny regjering, må den raskt lage en ny klimaplan. Det burde vi gjøre også i Norge, sier Boasson.

Hun er glad for å være forsker og ikke så skråsikker som hun var som ung.

– Når du er professor, så har du mulighet til å snakke og bli hørt – uten å ty til drastiske virkemidler, sier hun og sikter til livet som aktivist hvor hun blant annet lenket seg fast under utbyggingen av Snøhvitfeltet.

Hun mener at hun selv og andre aktivister bidro til at mange fikk øynene opp for å knytte oljedebatten til klimadebatten. Hun er også kjempeglad for at noen vil være veganere, men selv nøyer hun seg med å kutte litt ned på kjøttforbruk.

– Jeg hater å handle klær, men det er veldig vanskelig å finne klær som varer evig. Og så sykler jeg masse. Men nå har vi fått oss en elbil, og det er veldig deilig å kunne kjøre bil uten å ha dårlig samvittighet hele tiden. Samtidig er jo problemer med elbil. Vi ender opp med å bruke den litt for mye.

Elin Lerum Boasson var for ikke lenge siden igjennom en tøff kreftbehandling. Hun er nå friskmeldt.
Kjøp Kents bok!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.