Høyre-leder Erna Solberg taler på Unge Høyres sommerleir på Tromøya. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Erna Solberg (H) er på valgkampturné, og angriper statsminister Støre og regjeringens politikk. Ikke for hete temaer som skatt, økonomi, energi- eller drivstoffpriser. Det ble rusomsorg og psykiatri.

Det er etter hvert ikke så helt enkelt for Høyre-leder Erna Solberg å finne de klare valgkampsakene som kan skille Høyre fra Ap og de andre rødgrønne.

De tydelige politiske forskjellene er mer eller mindre utvisket, både ideologisk og ikke minst med hensyn til konkrete saker av betydning for velgerne.

Både når det gjelder energipolitikk, klima, kriminalitet, ja, til, og med den gamle paradesaken skatt, sliter Høyre av i dag med å vise til det velgerne vil oppfatte som grunnleggende, viktige forskjeller mellom partiene.

Forskjellene på disse områdene handler mest om retorikk og bagateller. Hovedinntrykket er at det går i såkalte grønt skifte, vindkraft, mangfold, integrering osv. over hele linjen, fra Høyre til SV, og enda lenger.

– Det er den samme, vasne suppa av floskler, som det gjerne sies av oppgitte innsendere i kommentarfeltene.

Sensommerens tema ble funnet: 

Nå har Erna Solberg likevel funnet noe hun håper kan bidra til å synliggjøre visse forskjeller. Det ble rus og psykiatri.

Dette løftet hun frem under sin valgkampturne på Østlandet og sørover til Kristiansand.

Utvilsomt er dette viktige saker for mange, men for de færreste velgere er det noen politisk hovedsak.

Det er ikke det folk snakker mest om i en hverdag preget av inflasjon, høye energi- og drivstoffpriser, usikker rente situasjon, økende skatter og avgifter og et uforståelig fall i kronekursen.

Nå må det dog sies at Erna Solberg nokså sikkert også vil trekke andre saker opp av hatten etter hvert som det går mot valget.

Men det var nå uansett dette, av alle ting, hun valgte å fokusere på under sin valgkampturne, og som ble hovedoppslaget i en sak i VG.

Erna Solberg konkretiserer saken om sviktende rusomsorg og psykiatri under den rødgrønne regjeringen:

– Regjeringen har ikke erstattet plassene som nå forsvinner i det private med tilsvarende tilbud i det offentlige, slik de lovet, sier Solberg.

Hun viser blant annet til hva statsminister Jonas Gahr Støre sa fra Stortingets talerstol 26. oktober i fjor:

«Jeg kan forsikre at de som er i behandling ved de stedene som er omfattet av denne ordningen, skal få fullført behandlingen».

– Ved å fjerne fritt behandlingsvalg mister mange gode tilbud. Løftene fra regjeringen om at pasientene ikke skal få brudd i behandlingsløpet sitt, er brutt, fordi mange ender på ventelister. Det mener jeg er et løftebrudd, i forhold til hva de sa, sier nå Solberg til VG.

Erna Solbergs løfte:

– Kommer vi til makten etter stortingsvalget i 2025 skal vi ha tilbake fritt behandlingsvalg i en eller annen form. Vi trenger disse tilbudene, som er et godt supplement til de offentlige tilbudene, som ofte er klinikkbasert.

Mange vil mene at det nå, uker foran kommunevalget, ville vært mer relevant å avgi et løfte knyttet til det, og ikke til Stortingsvalget om to år.

Solberg legger til:

– Det er de aller svakeste i vårt samfunn som blir taperne når fritt behandlingsvalg nå avvikles; rusavhengige og folk med psykiske utfordringer. Dette er grupper som har opptil 20 års kortere levetid enn gjennomsnittet.

Ap avviser kritikken

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarer på kritikken på vegne av regjeringen, og forsikrer at pasienter med behov for hjelp skal få hjelp.

– Ja, og vi er i full gang med å styrke helsetilbudet til rusavhengige og psykisk syke, men også ved å styrke sykehusenes økonomi og å løse fastlegekrisen. Det Erna glemmer å si er at Bent Høies egen evaluering viser at Høyres godkjenningsordning i liten grad har fått ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv.

Kjerkol legger til at ordningen samtidig har bidratt til å svekke de offentlige sykehusene med 500 millioner i 2021 og 600 millioner i fjor.

– Private behandlere kan fortsatt gi pasientene våre behandling betalt av det offentlige gjennom anbud og langsiktige avtaler. Dessverre så vi også noen grelle enkelteksempler på at Høyres godkjenningsordning ikke ga god nok kontroll med det faglige innholdet og ivaretagelsen av pasientene. I ett tilfelle valgte virksomheten for eksempel å legge ned sin aktivitet. Derfor avvikles også ordningen, sier Kjerkol.

Les også: 

Solberg avviser Unge Høyre-lederens innvandringsstopp

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.