Arbeiderpartiets Lene Vågslid i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Arbeiderpartiet bruker ord som «ren bløff» og «alvorlig for tilliten» etter å ha sjekket om Høyre-styrte kommuner holder løfter fra kommunevalgkampen.

Høyre gikk sist høst, som ofte ellers, til valg på reduserte skatter og avgifter.

Partiet gikk som kjent seirende ut av lokalvalget en rekke steder, og nå er spørsmålet hva som gjøres med de nevnte løftene.

Ifølge Ap er det svært lite, og velgerne har grunn til å kjenne seg snytt. .

NTB melder om saken.

Arbeiderpartiet har sett på om Høyre har holdt løftet om at nivået på eiendomsskatt, kommunale avgifter og gebyrene skulle holdes nede.

Oversikten deres viser at 42 Høyre-styrte kommuner snarere har økt skatte- og avgiftsnivået mer enn anslaget for prisveksten, ifølge VG , som omtalte saken onsdag.

– Vi mener det er åpenbart at det Erna Solberg lovte, var en bløff. Og det var hun og Høyre klar over, sa Arbeiderpartiets Lene Vågslid til NRKs Politisk kvarter torsdag.

– Lovte mer enn hun kunne holde

Solberg lovte i kommunevalgkampen at summen av eiendomsskatt og kommunale avgifter og gebyrer skulle holdes lave der partiet fikk ordføreren. Hun anklaget da den rødgrønne regjeringen for å verne om offentlig sektor, og etterlyste mer effektiv drift.

Vågslid påpeker at det ikke er regjeringen eller Stortinget som bestemmer over kommunale skatter og avgifter, men kommunene. Solberg visste godt at hun lovte mer enn hun kunne holde, hevder hun.

Høyre avviser kritikken

Tom Georg Indrevik, som leder Høyres kommunalpolitiske utvalg, avviser at partiet bløffet.

I Politisk kvarter på NRK hevder han at man har vært nødt til å øke enkelte opp skatter og avgifter grunnet investeringer innen vann og avløp. Men samtidig har man da satt ned andre avgifter, som å nulle ut SFO.

Indrevik påpekte at mange investeringsplaner ble lagt lenge før valgkampen, samt at i en del kommuner har Høyre bare hatt det politiske ansvaret siden de overtok etter valget i fjor høst.

Enkelte vil mene at nettopp det er noe partiet burde tatt høyde for da løftene om reduksjoner ble gitt.

Indrevik mener uansett man må se på totalbildet over tid.

Vågslid (Ap) har liten tro på at de aktuelle kommunene vil klare å holde nivået nede når man ser tilbake på fireårsperioden.

– Allerede det første året sprekker det løftet. Det er ikke realistisk at kommuner som har sett seg nødt til å øke skatte- og avgiftsnivået, skal klare å hente det inn igjen de neste tre årene, sier Vågslid.

Når man først kommer til makt, virker viljen generelt å være liten med hensyn til å redusere det offentliges inntekter i form av skatter og avgifter.

For dette handler til syvende og sist om penger politikerne kan disponere til å gjennomføre sine egne mål i poltikken, og til et slikt formål vil man gjerne ha så mye som mulig å rutte med.

Dermed blir løfter om lavere skatter og avgifter ofte tunge å oppfylle i praksis.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.