Google har nå formelt søkt om å få bygge et gigantisk datasenter på Gromstul, nord for Skien. Senteret vil kreve strøm tilsvarende sju ganger Skien kommunes forbruk, og kan føre til en dobling av strømprisene i hele Sør-Norge, men bystyret har allerede sagt ja.

Planene om datasenteret har versert helt siden høsten 2017, og Skien kommune er begeistret med på planene. Blant befolkningen er meningene mer delte:

Mens politikerne i bystyret gikk enstemmig inn for å si ja til datasenteret, er nei- og ja-siden blant befolkningen omtrent like stor. (NRK)

Høsten 2021 intervjuet NRK kraftanalytiker Sigbjørn Seland i StormGeo. (Vi har forsøkt å få en oppdatert kommentar fra ham, men har så langt ikke lykkes i det.) Her er hva han sa til NRK 22.12.21:

– Man kan snakke om en dobling av strømprisen, hvis senteret ble satt i drift i dag, sier Sigbjørn Seland, kraftanalytiker i StormGeo. (NRK)

Det var Sweco, på vegne av det Google-eide selskapet WS Computing AS, som onsdag sendte inn søknaden, skriver TA. Kommunens næringssjef Monika Lønnebakke er fornøyd:

– Vi er selvfølgelig veldig glade for at prosjektet går videre. Dette ser vi på som et positivt signal, sier Lønnebakke til TA.

Hun understreker at prosjekter som dette har mange typer faser.

– I Gromstulprosjektet har man så langt jobbet med planlegging og tilrettelegging av infrastruktur opp til siten, både i form av veioppgradering, fiber og VA. Nå går prosjektet inn i fasen hvor man planlegger og tilrettelegger for infrastruktur inne på tomta. (TA)

Spillvann kunne forsynt 350.000 leiligheter med varme

Alle som har hatt en stasjonær datamaskin i hus, vet at datamaskiner avgir varme. Et datasenter i den størrelsesorden som her planlegges, vil avgi enormt mye mer varme, og til det trengs det vann. Nærmere bestemt 114 liter vann per sekund. Vannet skal etter de foreløpige planene tappes fra Norsjø og fraktes i tunell frem og tilbake. Nøyaktige avstander, kostnader og dimensjoner på tunellen(e) kjenner vi ikke, men NRK har regnet på det:

114 liter i sekundet med varmtvann vil derfor renne ut i innsjøen, og dermed gå til spille, når anlegget kommer i full drift. I tillegg skal Google slippe ut store mengder varme via kjøletårn på anlegget.

Spillvarmen er nok til teoretisk å kunne varme opp 350.000 leiligheter. Det viser en utregning NRK har gjort.

Utregningen er gjort med bistand fra NVE og fra flere fjernvarmeleverandører.

Sammenligningsgrunnlaget er planene til Fortum i Oslo, der 5000 leiligheter skal varmes opp med spillvarme fra DigiPlex sitt datasenter på Ulven med en kapasitet på 7 MW.

Hver MW på et datasenter har altså en teoretisk kapasitet til å varme opp 714 leiligheter.

Et datasenter med en kapasitet 500 MW vil da teoretisk kunne levere spillvarme nok til å varme opp 357.000 leiligheter. (NRK)

Den 12.11.2020 behandlet kommunestyret planen for kjølevann til Gromstul. Planen ble vedtatt, med to små forbehold. Her er det ene:

Bestemmelse 2.3 d: «Før det gis ferdigattest skal vurderinger av alternativ bruk av spillvarme/energigjenvinning av kjølevannet gjennomføres.» (Skien kommune)

Havvind neste

Ifølge TA sa alle partier i kommunestyret på 53 representanter ja til utbyggingsplanene på Gromstul da saken var oppe i kommunestyret. Det innbefatter også SVs tre kommunestyrerepresentanter. SVs fylkestingsrepresentant Ådne Naper ble i 2021 sitert i NRK på hva han syntes om planene for Googles datasenter på Gromstul.

– Det er helt hinsides når man tenker på strømprisene og kostnadene familier har i dag, sier Ådne Naper, fylkespolitiker fra SV i Vestfold og Telemark. (NRK)

Tidligere denne måneden fikk Naper en helside i Telen:

– Se til Notodden med sitt vannkraftbaserte industrieventyr i fortid og til de behovene Grenland har for ny fornybar kraft i nåtid og framtid. Grenland er ikke alene – hele Norge trenger mer kraft, sier Ådne Naper – oppriktig bekymret over utfordringene vi står i. Vannkraftlandet Norge mangler kraft til å nå egne klimamål. Hvordan havnet vi der? Og hvordan skal vi komme ut av det? Vi må løse klimaspørsmålene, sier Naper.

Naper mener vindkraft til lands og til havs må tas i bruk – for å spare vann når det blåser. Han ser for seg en industrialisert utvikling av vindmølleparker der det ikke kommer i konflikt med bosettinger eller naturvern.

– Eksempelvis har vi områder på Lannerheia mellom Eidanger og Langangen som kan egne seg for en vindmøllepark. Dette er noe vi må se på fra prosjekt til prosjekt og vurdere fordeler og ulemper, mener Naper – som er strekt kritisk til utbyggingstakten i det norske overføringsnettet. (Telen)

Vi har forsøkt å få en skriftlig kommentar fra SVs Ådne Naper, men har så langt ikke fått noe svar på dette spørsmålet:

Jeg leser i Telen at du mener at Norge trenger mer kraft. Hva mener du da om Googles datasenter på Gromstul?

Uansett må vi kunne si at med Googles planer på Gromstul utenfor Skien, og et datasenter for TikTok i Hamar og Løten, er det ikke tvil om at landets klimaelite med Jonas Gahr Støre og Telemarks olje- og energiminister Terje Aasland i spissen har fått vind i sin argumentasjon for utbygging av havvind.

Denne saken er så stor at vi vil vie den mer oppmerksomhet i ukene som kommer. 

Google søker om oppstart på Gromstul: – Veldig glade for at prosjektet går videre (TA – betalingsmur)

Datasenter fra Google kan føre til en dobling av strømprisen i Sør-Norge (NRK, 22.12.21)

Varmtvann fra Google kan gå til spille – SV ber regjeringen stille krav (NRK, 19.10.21)

Googles datasenter splitter befolkningen i Skien (NRK – 08.05.23)

Google har allerede lagt 450 millioner kroner på bordet: – Det er jo greit å ha noe i banken (Varden, 14.05.20 – betalingsmur)

Hvordan i huleste? Kraft eller krise? Ådne med saklig kraftsalve (Telen – betalingsmur)

Datasenter (Skien kommunes samleside om utbyggingsplanene)

Les også:

Rødt om Tiktok-datasenter: – Norge trenger industri­arbeidsplasser, ikke katte­videoer

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.