Foto: AP Photo/Kiichiro Sato, File

Rødt kritiserer regjeringen for å godkjenne et datasenter for TikTok i Hamar og Løten kommuner. Partiet mener knappe energiressurser må brukes til industriarbeidsplasser, ikke kattevideoer.

Mandag kom nyheten om at Green Mountain får opprette datasenter i Hamar og Løten, med nettgiganten TikTok som eneste kunde.

TikTok er kjent for å distribuere små filmsnutter folk legger ut, og forbindes gjerne med dansevideoer og videoer av kjæledyr og annet.

Rødt mener dette er en dårlig prioritering av regjeringen, og et eksempel på svært dårlig energipolitikk. Ifølge Rødt bør Norges energiressurser i disse tider forbeholdes viktigere formål enn dette.

NTB melder om saken.

– Her skuffer regjeringen stort. Vi trenger strøm til utslippskutt og nye industriarbeidsplasser som skaper varer vi trenger, ikke til kattevideoer og annet unødvendig, slik som TikTok, sier energi- og miljøpolitisk talsperson Sofie Marhaug til NTB.

Marhaug mener at selv om Norge kan klare å opparbeide seg et kraftoverskudd, må det prioriteres hva strømmen skal gå til. Det er ikke klokt å si ja til alt.

– Regjeringen snakker om å regulere datasentre bedre, men så langt har vi ikke sett noen verdens ting til det. Denne avgjørelsen bekrefter dette, konstaterer Marhaug.

Det har vært påpekt at et slikt senter ikke skaper all verden av arbeidsplasser over tid, men at det forbruker svært store mengder energi.

Sikkerhetsspørsmål

Det har også vært en del diskusjon knyttet til TikToks kinesiske eierskap. Enkelte mener det reiser en del sikkerhetsspørsmål.

Blant annet er det antydet at det er fare for at denne teknologien kan benyttes til datainnsamling og overvåkning i Vesten, i regi av kinesiske myndigheter.

Kommunal- og distriktsdepartementet opplyser at de har mottatt sikkerhetsvurderinger fra EOS-tjenestene og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Konsernsjef Svein Atle Hagaseth i Green Mountain sier til TV 2 at han er trygg på at dette ikke vil være noen trussel mot norsk sikkerhet.

– Jeg er glad for at departementet har vurdert at datasenteret ikke vil utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet. Det er positivt at vi blir vurdert etter sikkerhetsloven, sier Hagaseth.

Han sier at det har vært en god dialog og prosess med både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og departementet underveis.

Også Venstre og SV kritiske

Regjeringen varslet tidlig at de ville vurdere avtalen, blant annet med hensyn til nasjonal sikkerhet. SV og Venstre ønsket svar fra justisministeren på hva slags vurderinger som er gjort, melder NTB.

– Det er avgjørende at offentligheten får vite om denne beslutningen er klarert med norske myndigheter, hvilke krav som er stilt og hvilke sikkerhetsvurderinger som er gjort, sa Venstres Alfred Bjørlo i mars.

Også SV var kritiske, spesielt til å bruke den rene kraften vår på at TikTok skal lagre informasjon om brukernes videotitting.

Datasenter spiller en sentral rolle som del av regjeringens strategi for en robust nasjonal infrastruktur. Samtidig er det utfordringer knyttet til det digitale sikkerhetsbildet, heter det i pressemeldingen.

Les også: 

En selvpåført kraftkrise mot all fornuft

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.