NVE mener Green Mountain kan ha brutt energiloven. Dermed stopper direktoratet selskapets utbygging av datasenteret deres i Hamar og Løten i Innlandet.

Selskapet har i praksis fått et pålegg fra NVE om å stanse arbeidet med å bygge sin trafostasjon, ifølge Hamar Arbeiderblad. Planen var å sette opp fem bygg, og tre av disse skulle brukes av TikTok, som er kinesisk eid. Trafostasjonen skulle sørge for at strøm ble videreført til disse bygningene.

Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth bekrefter dette for HA.

– Årsaken til pålegget er at vi enda ikke har fått godkjent konsesjonssøknaden vår til NVE. Den er fortsatt til behandling, forteller Hagaseth.

NVE mener Green Mountain kan ha brutt energiloven §3-1, som sier at slike anlegg ikke kan bygges, eies eller drives uten konsesjon.

NVE ser alvorlig på saken, mens sjefen for Green Mountain mener de ikke har brutt loven.

Hagaseth vil ikke kommentere om selskapet risikerer at TikTok krever erstatning, hvis anlegget skulle bli forsinket. Han avviser at selskapet har «tatt snarveier og gamblet» i prosessen.

– Vi mener vi har gjort det vi kan innenfor reglene, og har ikke gjort noe elektrisk arbeid, gjentar Hagaseth.

Planene om datasenter på Jæren møter motstand

Det vakte stor oppsikt da nettselskapet Elvia inngikk avtale om å levere mengder av strøm til det omtalte datasenteret, noe som kunne begrense strømtilgangen for våpenprodusenten Nammo i Raufoss, som ligger i samme strømområde. Dette passet svært dårlig i en situasjon hvor Norge produserte artillerigranater til ukrainske styrker, som kjempet mot de russiske invasjonsstyrkene.

Nammos konsernsjef Morten Brandtzæg har tidligere kalt TikTok-datasenteret et «kinderegg fra helvete» som kan skade både innlandsindustrien, forsvarsevnen og Norges anseelse i Nato.

Også på Jæren er det stor motstand mot at Green Mountain planlegger å bygge et datasenter midt i det rikholdige matfatet.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.