– Dataene dine på kinesiskeide TikTok blir ikke tryggere av at de lagres på Løten, skriver teknologiavisen Teknokratiet

TikTok har inngått avtale med det norske selskapet Green Mountain om å bygge datasentre på Løten og Hamar hvor data fra europeiske TikTok-brukere skal lagres. 

Beliggenheten endrer ingen ting

Totalt er de samlede investeringene for det nye datasenteret på Løten og Hamar anslått til 29 milliarder kroner, ifølge Green Mountain. Selskapet anslår at deres andel av investeringene vil bli mellom elleve og 15 milliarder kroner, skriver E24.

Dette endrer ingenting, sier den danske doktorgradsstipendiaten Caroline Anna Salling ved Danmarks Tekniske Universitet.

– Men det er antagelig TikToks hensikt at brukerne skal føle seg tryggere av å vite at datasenteret ligger tettere på dem. Reelt sett har det ingen betydning. Data er alltid i bevegelse og ligger ikke bare ett sted.

Opptil én prosent av Norges totale strømforbruk

Alle som har brukt internett vet at de samme nettsidene er tilgjengelig uavhengig av hvor man sitter. Derfor har det sagtens ingenting å si om dataene lagres i Norge. De kan godt ligge parallelt på Løten og i Kina, skriver den norske nettavisen Teknokratiet.

Green Mountains nye datasenter vil kreve inntil 150 megawatts kapasitet, tilsvarende et maksimalt forbruk på omlag 1,3 terawattimer (TWh), eller like under én prosent av Norges totale strømforbruk, men det reelle forbruket vil normalt ligger på 50–70 prosent av maksimumskapasiteten.

Skreddersydde brukerprofiler 

TikTok lagrer vanvittige mengder data som de bruker til å servere brukerne innlegg samt målrettet reklame som har høy sannsynlighet for å interessere, skriver Teknokratiet.

https://twitter.com/KetanJ0/status/1635566301354553347?s=20

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som ebok!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.