– Datasenterselskapet Green Mountain har inngått en avtale med kinesiske Tiktok om å etablere et nytt datasenteranlegg i Heggvin Næringspark i Hamar og Løten kommuner, opplyser selskapet i en pressemelding.

Totalt fem datasenterbygg, hvert med en kapasitet på 30 MW, er planlagt på stedet.

– Tiktok har signert en innledende kontrakt for tre bygg og 90 MW kapasitet, med mulighet for å utvide kapasiteten opp til 150 MW innen 2025, opplyser selskapet.

− En tommelfingerregel sier at du kan regne 9 millioner dollar per megawatt i totale investeringer når et datasenter skal bygges, sa lederen i Datasenterforeningen, Bjørn Rønning, til Digi.no i høst.

Den største industri-investeringen i Innlandet noensinne

– I kroner er dette den største industri-investeringen i Innlandet noensinne, sier Hamars ordfører Einar Busterud i meldingen.

Selskapet opplyser at anlegget vil skape et betydelig antall nye arbeidsplasser.

− Å drifte et datasenter av denne størrelsen krever dyktige teknikere, sikkerhetspersonell, renholdere, støttefunksjoner og ledelse, skriver selskapet i meldingen.

Green Mountain skal eie bygget, mens Tiktok vil være leietaker, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Ingen betenkeligheter

Den kontroversielle appen eies av det kinesiske selskapet ByteDance, som samler inn data om brukerne. Flere land forbyr at Tiktok brukes av politikere av frykt for at kinesiske myndigheter skal få tilgang til sensitiv informasjon.

Toppsjefen i Green Mountain, Svein Atle Hagaseth, sier til Dagens Næringsliv at de ikke har noen betenkeligheter med å inngå en avtale med det omstridte selskapet.

– Denne etableringen i Norge gjøres nettopp for å svare på den kritikken Tiktok har fått ved å tilpasse tjenesten til det norske markedet og sikre at man forholder seg til norske lover og regler, sier Hagaseth til DN.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.