Midt i matfatet på Jæren vil Green Mountain bygge Norges største datasenter. De lover minst 500 arbeidsplasser. Enkelte lokale bønder er kritiske. Men den lokale Høyre-ordføreren er optimist.

– Dette blir Norges største landbaserte industriinvestering gjennom tidene.

Dette sier Svein Atle Hagaseth til NRK Rogaland. Han er administrerende direktør i Green Mountain.

Datasenteranlegget kan bli Norges største, og skal bygges på Kalberg i Time kommune. Selskapet leverte mandag inn en dispensasjonssøknad til kommunen for å få sette i gang bygginga av første trinn.

Green Mountain sier de er i dialog med en stor internasjonal kunde, som motiveres av nærheten til det nye Fagrafjell transformatorstasjon, som blir et viktig strømknutepunkt for denne typen kraftkrevende industri.

Det er ukjent hvem den store internasjonale kunden er, men i april ble Green Mountain-sjefen kastet inn i en mediestrom, etter at det ble kjent at selskapet planla å investere 29 milliarder kroner i et gigantisk datasenter for Tiktok på Østlandet.

Konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo, landets største ammunisjonsprodusent, ble rasende, siden Nammo risikerte å bli nedprioritert som storforbruker av strøm, noe mange politikere anså som nokså ugunstig for en produsent av viktig ammunisjon til et Ukraina under invasjon.

Strømpolitikken – nå også et nasjonalt sikkerhets­problem

Denne gangen sier Green Mountain at den kunden de er i kontakt med ikke er asiatisk. Selskapet lover minst 500 arbeidsplasser fra 2027, og Hagaseth sier at de er villig til å betale bøter til Time kommune hvis de ikke oppnår dette løftet.

Ordfører Andreas Vollsund (H) er optimist.

– Det har vore mykje diskusjon om kor mange arbeidsplassar datasenter gir. Med Green Mountains planar er det ingen tvil om at denne etableringa vil bli den største arbeidsplassen i Time kommune dei neste åra.

Ofrer matjord

I landets viktigste område for matproduksjon skal datasenteret tildeles 1200 dekar med matjord, og dette har ført til store protester. Men håpet om arbeidsplasser vant frem.

– Det var ei stor nyheit, men ikkje med positivt forteikn, sier bonde Anne Frøyland Grødem.

Hun takket selv nei for å selge sin egen jord for 150 millioner kroner.

– Eg ser ingen grunn til å jubla for dette. For uansett kva beløp du kjem opp med, så betaler ikkje det for å ta jord som blir brukt til matproduksjon. Og det er noko me treng framover for å styrka vår beredskap og sjølvforsyning.

Grødem er leder av aksjonsgruppa Vern Kvernaland, som i årevis har kjempet mot datasenter på Kalberg.

Også Ingrid Fiskaa (SV), som er fra Time, er kritisk.

– Det er dramatisk i ei tid der sjølvforsyninga må aukast. Og dei partia som støttar dette vil mista all eventuell truverd som er igjen, når det gjeld vern av matjord.

Hagaseth avviser bekymringen, og sier Green Mountain skal flytte matjorda til et annet sted. Selskapet håper kommunen ferdigbehandler dispensasjonssøknaden i løpet av november, og ordfører Vollsund håper på et positivt vedtak i kommunestyret i løpet av kort tid.

Fiskaa tror ikke det siste ordet i denne saken er sagt.

– Det er store verdiar i dette området som er i bruk og eit forsøk på å nærmast kuppa den demokratiske prosessen for å få gjennom dette i ekspressfart, det trur eg ikkje på.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.