Det er krig i Europa, men i Norge prioriterer vi TikTok foran våpenproduksjon.

Hvorfor skjærer ikke regjeringen gjennom dette komplette idiotiet?

Dette dreier seg slett ikke bare om norske våpenleveranser til Ukraina, men om vår egen sikkerhet og våre forpliktelser som Nato-medlem. Det er tverrpolitisk enighet om at vi skal ruste opp og styrke vår forsvarsevne. Hvordan tenker man seg at det skal skje dersom vi ikke kan produsere våpen?

Nettselskapet Elvia er ikke i stand til å bekrefte at våpenprodusenten Nammo får den strømmen de trenger. TikTok, derimot, har fått en romslig strømavtale.

– Vi kan ikke bekrefte dette uten å ha vurdert det nærmere. Vi vil vurdere om det er noe i denne handlingsplanen som får betydning for hvordan køen skal praktiseres framover, sier Vegar Stokset, kommunikasjonsrådgiver i Elvia til Teknisk Ukeblad.

I Nammos område ligger også Green Mountain som driver et stort datasenter for Tiktok. De har sikret seg en stor strømavtale, og nå er det ifølge TU fullt i strømnettet i området. Nammo har søkt om mer strøm til å utvide produksjonen, men må stå i kø.

Husholdninger og nødvendige samfunnsfunksjoner skal ikke måtte stå i kø for å få plass i strømnettet, heter det i regjeringens nye handlingsplan for nettilknytning.

Men det er altså ikke opplagt at Nammo, som er definert som en kritisk samfunnsfunksjon av Forsvarets logistikkorganisasjon, defineres som så viktig at man er sikret nok strøm.

Nammo produserer ammunisjon, og er én av kun fire bedrifter i hele NATO som lager rakettmotorer til for eksempel luftvern.

Nammos konsernsjef Morten Brandtzæg har tidligere kalt TikTok-datasenteret et «kinderegg fra helvete» som kan skade både innlandsindustrien, forsvarsevnen og Norges anseelse i Nato.

Dette kunne ha vært en sak der regjeringen markerte seg positivt, ved å gripe inn i denne vanvittige amatørskapen og sette skapet på plass. Men griper regjeringen sjansen? Ikke hold pusten:

TU har også bedt olje- og energidepartementet avklare om Nammo faller inn under nødvendige samfunnsfunksjoner med forrang i kraftnettet.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) svarer at regjeringen skal gi nærmere føringer om hvilket strømforbruk dette er. Ut over det vil hun ikke gå inn i enkeltsaker mellom et nettselskap og en nettkunde.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.