Det var Aftenbladet og TV2  som meldte at Justisdepartementet ikke ble gjort oppmerksomme på avtalen om at Tiktok skal lagre data i et senter på Hamar.

Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter overfor Stavanger Aftenblad og TV 2 at de ikke var informert om etableringen, og at den vil bli vurdert.

– Når vi nå har fått denne informasjonen, er det naturlig å se nærmere på saken for å vurdere blant annet nasjonale sikkerhetshensyn. Det er viktig å ha oversikt over hvem som lagrer data og opererer i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i justisdepartementet til Aftenbladet.

Selskapet er eid av kinesiske Bytedance og samler inn informasjon om brukerne. Flere land forbyr at Tiktok brukes av politikere av frykt for at kinesiske myndigheter skal få tilgang til sensitiv informasjon.

Satsingen er blitt møtt med kritikk fra Venstre og SV som slår alarm om mulige sikkerhetsutfordringer rundt lagring av data.

Norske myndigheter har vært merkelig nølende i forhold til kinesisk teknologi som Huawei og nå Tiktok.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har sagt at det er for tidlig å si hva slags risiko nyetableringen utgjør.

Så sent som denne uken kom det ut informasjon om at Beijing har åpen dør til Tiktoks brukerdata. En varsler senator Josh Hawley har snakket med, har avslørt det.

Hawley outlined the whistleblower’s claims in a letter to Treasury Secretary Janet Yellen, noting the unnamed former employee described TikTok’s access controls as “superficial” at best, “where they exist at all.”

The letter—first shared with Axios—alleges TikTok employees can easily toggle between Chinese and U.S. data “just like a light switch,” and that both companies rely on software that allows Chinese engineers to gain backdoor access.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.