Krigens virkelighet er den samme opp gjennom tidene. Disse bildene er ikke noe nytt i krigshistorien, men vi er forskånet fra dem, for offentliggjøring ville kunne svekke oppslutningen om krigen, på begge sider. Styresmaktene vil ikke at du skal konfronteres med krigens gru.

Men siden Norge nå har brutt forbudet mot å levere våpen til en part i krig, bør alle se filmen. Dette er hva moderne våpen gjør.

Dessuten: Jeg drar kjensel på flere av klippene. De som viser soldater som løper rundt nede i skyttergravene og plukkes ned en etter en, og alle stridsvognene som tas ut. Disse har vi sett i klipp fra Sun, Sky etc. Også den gang reagerte jeg på videospill-attityden hos de som la ut materialet. Journalistene har ikke vist empati for soldatene som ble slaktet ned. De var jo russere. Slik har man dehumanisert fienden. Det var jo noe venstresiden var stolt av ikke å gjøre. De hadde empati. Den har forsvunnet i denne krigen.

Men i døden er vi like, og her er også ukrainske soldater.

Det er ikke heroisme vi tenker på når vi ser bildene. Dette ser mer ut som et slaktehus. Det andre er ensomheten til de drepte. Vil deres pårørende få vite hvor de falt, og hvordan? Særlig på russisk side vil det nok skorte på informasjon.

Denne filmen kan bidra til å nullstille noe av propagandaen. Den burde få oss til å stanse opp og spørre: Er det verdt det? Hvis det er sannsynlig at frontene ikke rokkes selv ved en offensiv vil det spørsmålet bli mer og mer presserende.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.