Det ble ingen grønne tall for regjeringspartnerne Ap og Sp da februarmålingen for Norstat ble offentliggjort torsdag. Den lille oppturen de fikk på januarmålingen, ble snudd til en nedgang på henholdsvis 1,5 og 1,1 prosentpoeng i februar.

Arbeiderpartiet er storebror i regjeringen og må også tåle den største nedgangen. Ap får en oppslutning på 21,2 prosent, mens Senterpartiet får 8,1 prosent på målingen som er gjort av Norstat for NRK og Aftenposten.

– Dette er en dårlig måling, og vi er ikke der vi ønsker å være. Men mange opplever en krevende hverdag og mye usikkerhet, ikke minst rundt egen økonomi. Da er det naturlig at det kommer misnøye, skriver partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) i en e-post via sin kommunikasjonsrådgiver til Aftenposten.

Oppslutningen til Ap er fortsatt lavere enn den var i kommunevalget i 2019, som er partiets dårligste kommunevalg noensinne. Da fikk de 24,9 prosent.

Selv om denne målingen fører Arbeiderpartiet over 20 prosent, er meningsmålernes tall for kommunevalget likevel vesentlig bedre enn i rikspolitikken. På spørsmål om hva folk ville stemt om det var stortingsvalg nå, er det 17,5 prosent som svarer Arbeiderpartiet og 5,4 som svarer Senterpartiet.

Bak samlesøylen «andre» ligger flere andre småpartier. Folkets parti FNB («Folkeaksjonen Nei til mer bompenger») har ifølge Norstat 1,0 % oppslutning og Pensjonistpartiet 0,6 %, de andre ligger lavere. Skjermdump: NRK

INP vokser

For de andre partiene er fremgangen størst for KrF, som går frem med 1,9 prosentpoeng til 4,8 prosent. MDG og FrP har begge en fremgang på 0,4 prosent. Mest grunn til å glede seg har kanskje Industri- og næringspartiet (INP), som nå har rykket opp fra gruppen «Andre» til egen plass på partioversikten. Partiet offentliggjorde onsdag at de slår seg sammen med Helsepartiet.

Owe Ingemann Waltherzøe har vært leder for INP siden starten i 2020 og fortsetter som partileder etter sammenslåingen.

– Vi har gode løsninger på alt fra skolepolitikk til utenriks og finans, sier Waltherzøe. Han mener helse, velferd, næring og energipolitikk henger tett sammen.

Etter sammenslåingen skal partiet beholde det ene partinavnet og hete Industri- og næringspartiet. (NTB)

 

 

Les også:

Nidaros og Giske tar strøm­kampen til Ap’s landsmøte

Kjøp bøker fra Document!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.