En muslimsk menneskerettighetsgruppe i Syd-Korea er gått lei av myndighetenes handlingslammelse overfor en lokalbefolkning som hindrer bygging av en moské. Nu ber de FN gripe inn.

Lokalbefolkningen vil ikke ha moské

Appellen kommer etter at lokale innbyggere i den sydøstlige byen Daegu i lang tid har blokkert byggingen av moskeen. Moskeen fikk grønt lys i desember 2020 og det utløste ramaskrik fra lokalbefolkningen. 

Vi har tidligere skrevet om at presset fra lokalbefolkningen ble så stort at administrasjonen tilbakekalte godkjennelsen i februar 2021 – men at tilbakekallelsen ble underkjent av høyesterett i 2021.

Syd-Korea: Grise­hoder som våpen mot bygging av moské

Ber om umiddelbar fjerning av grisehodene

Mandag appellerte muslimene til FNs spesialrapportør for religionsfrihet og ba ham oppfordre sentrale og lokale myndigheter i Syd-Koreas til å «gripe inn for å stoppe innbyggernes obstruksjon av byggearbeidet og umiddelbart fjerne grisehodene». 

De hevder at myndighetene ikke tar hensyn til det muslimske samfunns krav om å få grisehodene fjernet fra gaten som fører til byggeplassen. Dette rammer mange mennesker da byggeområdet rutinemessig også brukes til bønn.

– Fordøm all diskriminering basert på religion

I begjæringen bes FN oppfordre både lokale myndigheter og den sydkoreanske regjering til innstendig å «fordømme offentlig alle former for diskriminering basert på en bestemt religion eller rase, opplyse alle offentlige tjenestemenn i Daegu om plikten til religiøs nøytralitet og antirasisme, og avhjelpe all skade».

Fylt gaten med duften av grillet svinekjøtt

Til tross for høyesteretts kjennelse om at byggingen kan fortsette, har det muslimske samfunn ikke vært i stand til å fullføre konstruksjonen. 

Motstanderne har «fysisk» blokkert adgangen til byggeplassen, satt opp bannere og stilt ut grisehoder rundt byggeplassen. De har også holdt fester og fylt hele gaten med duften av grillet svinekjøtt.

– Vi vil kjempe mot moskeen til siste åndedrag, sto det på et banner ved siden av byggeplassen.

Islamofobi

En representant for muslimske studenter i Daegu fordømmer protestene og kaller det islamofobi: 

– De holdt demonstrasjoner mot islam, de kalte oss terrorister, de hang opp bannere mot vår religion, de delte ut hatpamfletter mot islam. Hva kan man kalle disse handlingene? Det er ren islamofobi, sa han til avisen South China Morning Post.

– Undergraver våre verdier

Lokalbefolkningen hevder de ikke er imot muslimene, de vil bare ikke ha dem i nabolaget.

– Jeg hadde aldri tidligere sett folk som dem og blant dem var ingen kvinner, bare menn. Tilstrømningen av innvandrere kan undergrave våre verdier, det nasjonale grunnlaget og hele landets karakter.

Lokale embedsmenn skal ifølge henvendelsen til FN, ikke hatt bemyndigelse til å fjerne grisehodene uten godkjennelse fra eierne.

Islam-ekspert gir sydkoreanerne medhold

Islam-eksperten Robert Spencer gir sydkoreanerne medhold i sin bekymring for moskébyggingen:

– Gitt realitetene i islamsk lære og sharia, har vantro all grunn til å være bekymret. Det er en del av mainstream islam å spre sharia som de anser som guddommelig lov, hevet over enhver annen lov alle steder til alle tider. Det er verd å påpeke at det Vesten kaller «radikalisert» islam, av tilhengere av sharia anses som mainstream, vanlig islam og det omfatter hele spekteret som for eksempel sanksjoner mot vantro og kvinner, dødsstraff for å fornærme Muhammed, giftermål med niåringer. De som roper opp om islamofobi lukker med vilje øynene for beskyttelsen av frie samfunn.

England: Grisehode mot «redselsslagne» muslimer

Også i England er forholdet mellom grisehoder og muslimer rimelig anstrengt. Brukerne av et muslimsk kultursenter og moské ble etterlatt «redselsslagne» etter at et grisehode ble plassert på taket av senteret.

Muslimene gjorde den «grusomme oppdagelsen» da de forlot bygningen 9. desember. Dyrets hode var plassert på en lett synlig del av taket. Politiet ble varslet og skal angivelig ha registrert det som en islamofobisk «hatforbrytelse», skriver Manchester Evening News.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.