Moskeen som har fått kjøpe en historisk bygård i jugendbyen Ålesund, samarbeider både med Islam Net og Norsk Dawah, som begge må sies å være ekstreme organisasjoner. Moskeen, Ålesund Jamii Islamsk Senter, ledes av en som også er politiker for Arbeiderpartiet i byens kommunestyre.

Moskeleder og Ap-politiker

Styrelederen i Ålesund Jamii Islamsk Senter som er valgt inn i kommunestyret, Sagvan Fathi Ahmed Ahmed (42), sto på 37.-plass på valglista til Ålesund Arbeiderparti, skrev Sunnmørsposten etter valget i 2019. Bakgrunn fra moske var tydeligvis så populært blant de som stemmer Arbeiderpartiet i Ålesund, at Sagvan Fathi smatt rett inn i kommunestyret.

«Nok en fantastisk dag i moskeen! Alhamdullilah! Dette er bare begynnelsen på noe stort inshallah», skrev Ålesund Moske på Facebook 3. oktober 2021. Og delte en post fra Norsk Dawah:

«Vi er i Ålesund Moske nå utover dagen, Alhamdulillah. Som vist på bildene har vi akkurat fullført en spørsmålsrunde med barna i moskeen. Det er snart foredrag for ungdom og eldre in sha Allah.»

Bildene viste Yousouf Dawah som snakket til barn og unge i Ålesund Moske. Linkene til akkurat de bildene synes å være fjernet, men vi har skjermbilder.

Document skrev nylig om moskeen i Ålesund, i saken Ja til moske i Ålesund – nei til nonner i Valldal. Mens ortodokse nonner etter 30 års forsøk nå har fått nei til å sette opp et bitte lite kapell på et fjell i Valldal, der Hellige Olav ifølge Snorre skal ha gjort undergjerninger, har en moské i Ålesund, bare ni mil unna, nettopp fått kjøpe en gammel bygård for å omgjøre den til moské. Hvilket synes å peke på at islam slipper lettere til enn kristne.

Det er ikke godt å vite hvor mange moskeer det er i Ålesund nå, men Ålesund Jamii Islamsk Senter synes å være samme moské som Ålesund Moske. I hvert fall kunngjør sistnevnte islamske bønnetider for førstnevnte. De er uansett ute etter å utvide aktiviteten og å omgjøre en av jugendgårdene i sentrum til formålet. Da kommer det kanskje godt med at moskeens leder også sitter i kommunestyret, innvalgt for byens største parti, Arbeiderpartiet.

Å være politiker synes ikke å forhindre samarbeid med ekstreme krefter. Noe annet kan en knapt kalle Islam Net, organisasjonen som tidligere har markedsført steining av homofile og utro kvinner, og som drar til Saudi-Arabia og andre styrtrike araberland når de skal finansiere kjøp av Oslo Skytesenter til over 60 millioner kroner. Selv om alle de politiske partiene protesterte da planene ble kjent, så er eiendommen nå omgjort til rekrutteringssenter – dawah-senter – for islam, pluss at innsamling fortsetter for å bygge moske også.

Den 28. februar 2020 skrev Islam Net på Facebook:

«We had the great pleasure of visiting Sh. Mansoor as-Salimi (arabisk) in his beautiful masjid (moske) in Jeddah and spend some time with him there. He was very happy to hear about our projects in Norway and wanted to contribute in the ways that he could. In sha Allah, we hope to see him som time in Norway!»

Det tilhørende bildet fra Saudi-Arabia viste Fahad Qureshi sammen med sjeiken som vil bidra med penger for å spre islam i Norge.

Islam Net i Ålesund

Ålesund Moske syntes det var flott å få islamistene i Islam Net som gjester i fjor sommer:

– God nyhet. Imorgen får vi besøk av *Fahad Qureshi leder for Islam Net* på fredagsbønn. Alle er velkomne, skrev moskeen på Facebook den 28. juli 2022 og delte bilde av Fahad Qureshi.

Det begynner å bli en stund siden Fahad Qureshi nærmest oppfordret sine følgere til å anta steining som en god straffemetode, men islamistene som Islam Net bruker til å manipulere unge og andre med, er til dels minst like ille.

«Islam Net-talsmann har truet med å drepe jøder og oppfordret til angrep mot hinduer», skrev Document i desember 2022.

Dødsstraff for homofile og avhugging av hender

Så sent som i 2020 besøkte Fahad Qureshi den indiske muslimen Dr. Zakir Naik for å promotere Dawah-senteret i Oslo, skrev Document i høst. Det ble ingen rosende omtale, verken av ham eller andre islamister som Islam Net bruker til å hanke inn penger for å omgjøre Norge til islam:

«Naik var allerede da ettersøkt av indiske myndigheter og hadde flyktet fra landet i 2016. Han mener islam har overherredømme over alle andre religioner. Musikk, dans, sang og alkohol må være forbudt. Han anbefaler dødsstraff for homofile, og tyveri straffes med å hogge av hender. De som sprer ikke-islamsk tro og taler imot islam, bør avlives. Hvis frafalne begynner å forkynne sin nye religion, må de drepes. Han støtter utbredelse av islam i andre land, men ingen andre religioner i en islamsk stat.»

Konvertitt i Norsk Dawah

Stort bedre er neppe den relativt nystartede islamistorganisasjonen Norsk Dawah, med den norske konvertitten Yousuf Dawah som frontfigur. Yousuf Dawah skal ha konvertert til islam i ung alder og er en veldig ivrig muslim. Ivrig etter å spre islam i Norge og samle inn penger til det samme formålet. Såpass ivrig at han har skjelt ut andre muslimer, inkludert moskeledere, for ikke å være gode nok muslimer.

Blant annet gjorde han seg bemerket da han ved juletider skjelte ut Arshad Jamil, som er styremedlem både i moskeen ICC Norway og i Muslimsk Dialognettverk.

Feil å ønske god jul

«Forbrytelsen» som Arshad Jamil ble anklaget for: Han hadde angivelig ønsket god jul og godt nyttår, hvilket konvertitten Dawah mener ikke er lov for muslimer. Ikke nok med dét, ifølge Nettavisen skal Dawah ha beskrevet Jamil som farlig, fordi Jamil angivelig har tatt avstand fra homofobi i muslimske miljøer.

Disse innleggene fra Dawah er nok fjernet, i hvert fall virker ikke linkene dit. Men ICC-moskeens og Dialognettverkets forsøk på oppklaringen er heller ikke helt i norsk stil. Moskeen finner grunn til å understreke at det ikke var Arshad Jamil personlig som hadde ønsket noen god jul. For viktige beslutninger som å ønske god jul blir ikke tatt av enkeltpersoner, skrev ICC-moskeen på Facebook den 28. desember:

I ICC skjer ingenting basert på enkeltindividers ønsker eller personlige preferanser – alt godkjennes i administrasjonen gjennom en grundig prosess, og alle beslutninger baserer seg på islamske prinsipper.

Det var heller ikke Jamil som ønsket god jul på vegne av Muslimsk Dialognettverk, påpekte styreleder, Senaid Kobilica:

– Vi er en seriøs aktør og muslimsk representant som hovedsakelig bruker tunge referanser innenfor mainstream islamske trossamfunn i Europa, så vel som anerkjente autoriteter eller instanser som jobber med muslimske saker i Europa,

sa Kobilica til Nettavisen.

Norsk Dawah i Ålesund

Men i Ålesund Moske har de ingen problemer med hverken Yousuf Dawah eller Norsk Dawah. Tvert imot, de frydes av å ha konvertitten som gjest, enten det er når Norsk Dawah står på gata for å få ålesundere til å konvertere til islam, eller når de gjester moskeen for å imponere barn og unge med sin versjon av islam.

Den 3. oktober 2021 skrev de på Facebook:

Salam wa alaykum! Klokken 13:00 skal Yousuf Dawah og Fredrik Bjelland holde tale til barn i moskeen. Klokken 14:00 skal de snakke om islam og deres konvertitt historier. Ta med venner og familie!

Der delte de også en video der konvertitten Kent Michael Malmø snakker:

Moskeer generelt sprer ikke norsk kultur og verdier, og bidrar ikke til integrering. Tvert imot, må en nesten si. Likevel er det stor interesse for å hjelpe moskeene med sine prosjekt, enten det er statsministeren og statsråder fra ulike sider, eller dronning Sonja. Eller de ulike lokalsamfunn, som i Ålesund.

10. juli 2022: «Eid mubarak. I dag vi hadde Eid feiring på Hard. Vi setter stor pris på politiet, Røde kors og Bufetat for innsatsen de gjorde i dag», skrev Ålesund Moske på Facebook 10. juli 2022. De mente nok hallen til sportsklubben Herd, og et bilde viste sportshallen full av menn med bønnematter. Det samme i mai 2022, da de også delte bilde av sportshall stappfull av menn og gutter med bønnematter:

Moskeplanene i Ålesund har attpåtil vokst siden Document skrev om dem nylig. Nå er det ikke bare en moské de vil ha, men et aktivitetssenter for absolutt alle «uansett etnisitet, kjønn og livssyn. Selv turistene kan få komme», sier moskeleder og Ap-politiker Sagvan Fathi Ahmed Ahmed til Sunnmørsposten:

Mange skoler og barnehager tar kontakt med oss og vil komme på besøk, men det har vi ikke plass til i Latinskolegata. Med dette senteret kan vi ha slike møter og vi kan hjelpe folk med å forstå religionen vår.

Noe som på vanlig norsk betyr mulighet til å spre islam.

Islam for barn og unge og alle

I tillegg ser han for seg at det kan bli en plass for barn og unge.

– Vi vil tilby ungdom en plass å være. De kan komme hit for å spille og spise. I tillegg vil det bli et bibliotek der vi vil tilby leksehjelp

Og kun islamske bøker?

Ahmed sier til Sunnmørsposten at han tror at et mer synlig senter vil gjøre innbyggerne i Ålesund bedre kjent med dem. Men hva om muslimene heller dro for å være med på alle slags vanlige aktiviteter i Ålesund for å bli kjent med sunnmørsk og norsk kultur og væremåte?

Ålesund Jamii Islamsk Senter ble stiftet i år 2000. De skal beholde den originale moskeen, men også lage moské i bygården i jugendstil når de får den omregulert fra næring og bolig. Moskeen har rundt 1500 medlemmer, og sier til Sunnmørsposten at de ønsker seg en arena der byens befolkning kan møte den islamske troen. Altså ingen intensjon om å integrere seg, men om å spre islam i Norge.

Kirker forbudt for arabere

Så det er nok ingen mangel på muslimer i Ålesund, men blir det nok moskeer etter hvert? Såpass mange at vi blir som i Saudi-Arabia? Der er all kristendom forbudt, men saken er ikke så mye bedre i Emiratene. Til tross for turismen i Dubai, og til tross for at landet regnes blant de «moderate», så er konvertering fra islam til kristendom strengt forbudt, og landet vil heller ikke ha kirker. Ikke engang sjømannskirker kun for nordmenn kan opptre som kirke:

«En stund så det ut som om hele kirken måtte avvikles, men etter iherdig innsats fra Sjømannskirkens arbeidere og støttespillere, ble den reddet. Løsningen ble at Sjømannskirken i 1980 mistet statusen som kirke, og istedenfor ble registrert som «social club». Navnet måtte også endres til Norwegian Seaman Center. Sjømannsenteret måtte gi avkall på å holde gudstjenester, og kunne bare utføre sosiale arrangementer»,

skriver Sjømannskirken.

I dag kan de holde gudstjeneste, kun for nordmenn, og Sjømannskirken får fortsatt ikke kalle seg kirke, men kan kun være en «sosial klubb».

Hvorfor legger Norge og Norden til rette for at slike holdninger kan vokse her?

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.