I 30 år har gresk-ortodokse nonner forsøkt å bygge kloster på Syltefjellet i Valldal. Naturvernforbundet har klaget og fått medhold. Ni mil unna har Ålesund Jamii Islamsk Senter kjøpt deler av en jugendgård i Kongens Gate. Planen er å etablere moské midt i sentrum.

Moské i jugendbyen

Jugendbyen Ålesund har minst to moskeer. Nå ønsker den ene, Ålesund Jamii Islamsk Senter, å etablere en stor moské i et av praktbyggene beliggende midt i gågata i byen. Sunnmørsposten synes å mene det er en god idé. De la saken åpent tilgjengelig med følgende innledning på Facebook:

– Kan være et godt alternativ blant annet til ungdom i stedet for å henge på gata, mener de som står bak.

Kommentarer som bryter med våre regler og retningslinjer vil bli sletta, skrev avisen. Kommentarfeltet ble stengt.

 Kommentarfeltet ble fort stengt.

Ålesund kommune har fått tilsendt nye skissetegninger for kjeller og to etasjer i bygget. Tegningene viser blant annet to bønnerom og bønnenisje.

Daglig leder for Ålesund Jamii Islamsk Senter, Sagvan Fathi Ahmed Ahmed, har bekreftet kjøpet av deler av den ærverdige bygården til nettavisen aesby.no, som skrev først om saken. Kjøpesummen skal være rundt 7,5 millioner kroner.

Ålesund et truet kulturminne

ICOMOS Norge uttalte i september 2007 at jugendstilbyen Ålesund er ett av de fem mest truede kulturminnene i Norge. Store deler av Ålesund sentrum er omfattet av Riksantikvarens liste over bymiljøer i Norge som har nasjonal kulturhistorisk verneinteresse. aesby.no skriver at første etasje, mesanin og kjelleren i jugendgården som kan bli moske, tidligere har vært restaurant, men som har stått tom en stund. Det vil si Skippergården i Kongens gate 18.

Aesby.no skriver videre at det ifølge dokumenter fra postlistene hos Ålesund kommune, er avtalt forhåndskonferanse for bruksendring av lokalene.

«Av disse dokumentene går det klart frem at det er en moské de ønsker bruksendring for. Dato for møtet med Ålesund kommune er satt til 15. mars. Tegningene som ligger ved saken viser at det er satt av nesten 400 kvm. til bønnerom.»

Moskelederen er Ap-politiker

Så saken er ikke endelig opp og avgjort. Største parti i kommunestyret er Arbeiderpartiet, og som representant for det partiet sitter Sagvan Fathi Ahmed Ahmed. Som altså ikke bare er politiker, men også leder for moskeen som vil omgjøre en av byens berømte jugendgårder til islamsk moské.

Så innflytelsesrike venner har muligens ikke de gresk-ortodokse nonnene som ønsker å etablere kloster noen mil unna Ålesund. Ordenen med det omfangsrike navnet Det Hellige Patriarkalske og Stavropegiske Kloster av De Hellige Kong Olav og Profet Elias, begynte drømmen med å etablere et kloster i norske fjell allerede i 1991. Og ikke et hvilket som helst fjell.

Nonner og Olav den hellige

Kloster er planlagt på toppen av Syltefjellet på Sunnmøre. På kanten mot stupet der Norges nasjonalhelgen Olav den hellige, skal ha gjort undergjerninger, ifølge sagnet. Den dag i dag er det tegninger i fjellveggen som ifølge tradisjonen skriver seg fra sjøormen som helgenkongen skal ha kastet i fjellveggen da han reiste gjennom dalen.

– Det er et historisk sted, og har en veldig stor betydning for kristendommen i Norge, sa nonnen Thavoria til NRK i 2020.

Det er også laget dokumentarfilm om nonnene og klosterplanene:

«Som 24-åring forlater Edel Gillebo Sunnmøre for å bli kunstner i Berlin. 30 år senere vender hun hjem igjen som Abbedisse Thavoria. Sammen med tre nonner og en prest har hun blitt sendt tilbake på et usannsynlig oppdrag. Hun skal bygge Nordens første gresk-ortodokse nonnekloster, ytterst på en utilgjengelig fjellhylle som ruver over fjorden i den lille bygda Valldal.» Står det i omtalen av filmen «Tro kan flytte fjell», hos Norsk Filminstitutt.

Naturvernforbundet nekter

Naturvernforbundet har altså satt foten ned mot at mange tiårs strev for å realisere bittelitt av klosterdrømmen kan bli realisert. Det vil si et bittelite kapell, som det er det eneste nonnene har mulighet til å realisere så langt.

Det er gammel furuskog som setter en stopper for planene. Naturvernforbundet har klaget på utbygginga og fått medhold. De frykter kapellet skal føre til folkevandring i et området med store skogverdiar, skriver NRK mandag:

 – Dette er ikke plassen å bygge et kloster. Det er mange andre steder en kan bygge på, sier fylkessekretær Øystein Folden.

VG skrev om planene alt i 2003:

Fullt utbygd vil klosteret ha plass for 40 nonner og et anlegg med kirke, prestebolig, matsal og arbeidsrom. Arbeidsrommet skal ha plass for produksjon av lys, røkelse, ikoner, og i tillegg blir det sølvsmie, snekkerverksted og metallverksted. Det skal også bygges en gjesteavdeling med plass for 20 gjester.

Tyve år etter så er det bare snakk om fire nonner, og et kapell på 90 kvadratmeter. Dette er ferdig produsert og ligger på lager, og Fjord kommune har gitt tillatelse til å sette det opp. Men statsforvalteren er i likhet med Naturvernforbundet skeptisk:

Natur stopper nonnene

– Tomta der de vil bygge kapellet ligg i et viktig friluftsområde. I nærleiken av klostertomta er det også registrert naturtyper som er karakterisert som svært viktige og av høy verdi, både regionalt og nasjonalt, sier seniorrådgiver Therese Småland hos Statsforvalteren.

Nonnene burde kanskje ha satset på moské isteden. I kommentarfeltet til Sunnmørsposten var det i hvert fall mye jubel og lite kritikk, før feltet ble stengt. Som en skrev: Har jo hatt Moské her i Latinskolegata i mange år.

Og andre; Lars: Kjempeflott! Eit veldig godt tilskot for Ålesund.
Ole: Vi kjenner til moskeer som har ekstreme budskap. Det er en jobb for PST å overvåke. De aller fleste moskeene er helt fredfulle. Folk kommer og tilber sin Gud. Det kan umulig være noe å bli sint over? Da er det langt verre med KrF som for skattebetalernes penger vil bygge en kirke på Hatleholen. En kirke det ikke er behov for, når dagens kirker er mer eller mindre tomme.
Tore: Har ikke noe imot moskéer, men å plassere dette i paradegata vår?
 Otto: Trenger ikkje fleire moskeer i Norge de er for mange allerede.
Eirik: om det noen trøst kommer vi nok ikke til å hverken merke, se eller høre noe mer enn hva som allerede har vært, ergo ingen har brydd seg. Ei heller noe negativt skjedd.. Ålesund moske har vært her i flere tiår.
Sindre: det er jo et tiltak som trekker mye folk, og da blir det vel liv og røre?

Linker:
Nonnene får nei til å bygge kapell Furuskog stansar byggeplanane til nonnene
https://www.nrk.no/mr/nonner-far-nei-til-a-bygge-kloster-og-kapell-pa-syltefjellet–naturvernforbundet-vil-verne-furuskog-1.16323647

Planlegger moské i denne bygården
https://www.smp.no/nyheter/i/gE4X5A/planlegger-moske-i-aalesund

Ønsker å etablere moské i Kongens gate
https://www.aesby.no/nyheter/i/LlkbbJ/se-hvem-som-er-kjoeper

Styrelederen i Ålesund Jamii Islamsk Senter valgt inn i kommunestyret: Sagvan Fathi Ahmed Ahmed (42) sto på 37.-plass på valglista til Ålesund Arbeiderparti, men fikk likevel nok stemmer til å…
https://www.smp.no/nyheter/i/w8339M/styrelederen-i-alesund-jamii-islamsk-senter-blir-politiker

Ålesund Arbeiderparti: Sagvan Fathi Ahmad, Representant i kommunestyret https://alesund.arbeiderpartiet.no/representanter/104012-sagvan-fathi-ahmad

Jugendbyen Ålesund: https://no.wikipedia.org/wiki/%C3%85lesund_(by)

Tro kan flytte fjell Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
https://tv.nrk.no/program/KMTE30000417

Vil bygge kloster på Sunnmøre. Rådmannen i Norddal kommune er positiv. VG 2003 https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Kv3EM5/vil-bygge-kloster-paa-sunnmoere

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.