Nytt

Muslimer i bønn på gaten nær Et-Taqwa moskeen i Paris 17. desember 2010. Foto Charles Platiau Reuters / Scanpix

Franske myndigheter befinner seg i en maktkamp med muslimer som har oppdaget gatas parlament, dvs troens makt i gatene. Ved å mobilisere til bønn i det offentlige rom demonstrerer muslimene makt og skremmer franskmenn. Hva skal myndighetene gjøre?  De sier de vil stanse tilbedelsen, men hvordan?

Det har nå seilt opp en maktkamp i forstaden Clichy og mye står på spill for begge parter.

Franske myndigheter sier de vil stanse muslimer som ber gatebønn i en gate nord for Paris, bekrefter innenriksminister Gérard Collomb.

– De skal ikke be i gatene. Vi vil forhindre gatebønn, sier Collombe til en rekke franske storaviser søndag kveld.

Gatebønnene har funnet sted hver fredag i den multietniske forstaden Clichy-la-Garenne siden mars, i protest mot at en lokal moské som hadde operert i et statlig bygg, ble stengt og siden gjort om til et bibliotek. (NTB)

NTB har problemer med å ta det sekulære samfunns parti.

De som har deltatt i fredagsbønnene, mener myndighetene ikke har tilbudt dem en passende eiendom for å bygge en ny moské, noe innenriksministeren vedgår at er et problem.

– Muslimer må ha et tilbedelsessted der de kan be, sier han.

–Vi skal sørge for å finne en løsning på denne konflikten innen de neste ukene, sier han videre.

En lokal muslimsk organisasjon har likevel varslet at de vil organisere bønn i sentrum av Paris fredag.(NTB)

Muslimene øker innsatsen. Ved å «rally» rundt bønn i det åpne rom kan de vise islams makt og Frankrikes ynkelighet. Det er seire som setter spor etter seg.

Hva skal myndighetene stille opp? Bøtlegge alle som ber?

Under Algerie-krigen var det et annet Frankrike. Nå er man resignert. Antallet man står overfor er for stort, og man tør ikke gjøre noe som for alvor kan provosere, for man aner ikke hva det kan utløse. Muslimene truer med enda større mobilisering og opptøyer.

Men lokale franskmenn forsøkte å vise hva de synes.

Konflikten om et nytt tilbedelsessted for muslimene førte til at rundt 100 lokale politikere forsøkte å aktivt hindre en bønn som ble avholdt 10. november, gjennom å forsøke å overdøve muslimene ved å synge den franske nasjonalsangen.(NTB)

Disse politikerne må NTB så tvil om. Det er «høyrevridde» og dermed har de fått sitt pass påskrevet.

Den høyrevridde borgermesteren i Clichy, Remi Muzeau, mener det holder med en annen moské som ligger nord for forstaden. Moskélederne der mener imidlertid at det ikke er holdbart, ettersom moskeen er for liten og har dårlige transportforbindelser.(NTB)

Det faller ikke NTB inn at det ikke er avstanden, men budskapet i den stengte moskeen som har provosert muslimene. De finner seg ikke i at myndighetene skal bestemme hva som er «innenfor» og hva som er «utenfor» en riktig islam. Det er det som er stridens kjerne. Vantro har ingenting med å blande seg.

Siste setning i NTB-meldingen er direkte latterlig. Det høres ut som om det er franskmenn det er noe galt med.

 

Det bor om lag 5 millioner muslimer i Frankrike, og muslimske ledere i hele landet klager over mangel på moskeer og bønnesteder. Å bygge moskeer er imidlertid kontroversielt i det strengt sekulære landet, og den politiske høyrefløyen med Nasjonal front i spissen er sterkt imot dette.(NTB)

Muslimene er ved å etablere et parallellsamfunn på fransk jord, og det er kanskje motstand mot dette som er «kontroversielt»? Her forsøker man å koble motstand mot islamisering til Nasjonal Front, dvs diskreditere den.

Det er en overflatisk betraktning. Konflikten i Clichy er dyp og myndighetene frykter de vil miste kontrollen enten de gjør noe eller de lar være.

 

Kjøp Alain Finkielkrauts «Dn ulykkelige identiteten» fra Document Forlag her