Mens redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo må ha politibeskyttelse og Frankrike har stengt ambassader og skoler i 20 muslimske land, håper USA at en 70.000-dollars TV-reklame med fordømmelser av det antiislamske filmklippet Innocense of muslims vil dempe bråket som er ventet etter den obligatoriske fredagsbønnen i dag.

Politiet i Paris har avvist to søknader om å demonstrere utenfor lokalene til Charlie Hebdo – som i 2011 ble utsatt for en brannattentat pga en utgave som gjorde narr av sharia-loven og dens tilhengere – men sosiale medier er fulle av oppfordringer om å trosse forbudet og demonstrere i Paris, Marseille og andre franske byer.

Også i Oslo er det tillyst to demonstrasjoner i dag, og både den franske skolen og ambassaden er nå under politibevoktning:

Både vestlige regjeringer og myndigheter og religiøse i en rekke muslimske land tar forholdsregler for å unngå demonstrasjoner eller begrense skadene før fredagsbønnen.

Det amerikanske utenriksdepartementet bruker 70.000 dollar til en 30 sekunder lang reklamesnutt der både president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton opptrer, og som skal vises på sju TV-kanaler til 90 millioner seere.

– Siden USAs begynnelse har USA vært en nasjon som respekterer alle trossamfunn. Vi er imot alle forsøk på å sverte andres religiøse tro, sier Obama i reklamen. Og Clinton vises mens hun gjør det klart at USA absolutt ikke har noe å gjøre med videoen, og avviser innholdet.

Imidlertid forsøkte tusenvis av pakistanere allerede igår å storme diplomatkvarteret i Islamabad for å protestere mot vestlig harselering med islams profet Muhammed.

Flere vestlige land har trappet opp sikkerheten rundt sine ambassader i muslimske land og Frankrike har stengt ambassader i 20 land av frykt for hva som kan skje når titalls millioner av muslimer forlater moskeen etter dagens fredagsbønn.

De tusener som protesterte i Islamabad torsdag kan dermed fort vokse til titusener over hele Pakistan og millioner i den muslimske verden som helhet fredag.

Også i Zaria i Nigeria samlet flere tusen sjiamuslimer seg til protest torsdag, og i Iran og Afghanistan ropte demonstranter slagord mot Frankrike, USA og Israel.
Avstå fra vold

I Egypt oppfordret landets øverste islamske juridiske myndighet muslimer til å følge Muhammeds eksempel og ikke la seg provosere til hevn.

Stormufti Ali Gomaa, som fordømmer de franske karikaturene, mener latterliggjøringen av Muhammed viser hvor polarisert forholdet mellom Vesten og den muslimske verden er blitt, men oppfordrer muslimer til å avstå fra gjengjeldelse. Han legger likevel til at karikaturene ikke kan sees som et isolert tilfelle:

Men han legger til at fornærmelsene mot islam og drapene på fire amerikanere i Libya ikke kan sees isolert fra andre konflikter mellom Vesten og islam, som behandlingen av muslimer på Guantánamo-basen, USAs krig i Irak, droneangrep i Pakistan og Jemen og europeiske høyrepartiers demonisering av muslimer.

– Da å insistere på å tenne denne ulmende spenningen ved å offentliggjøre krenkende og fornærmende ting blir dumdristig overmot og minner om oppvigleri, sier han.

Tunisia har forbudt alle demonstrasjoner etter dagens fredagsbønn pga tips om at det legges opp til voldelige protester. Pakistans myndigheter har på sin side erklært fredagen som fridag for at alle kan demonstrere «av kjærlighet til profeten» på fredelig vis.

I ettermiddag avholder Islamsk Råd en markering mot filmklippet på Youngstorget og generalsekretær Methab Afsar, som håper på en fredelig demonstrasjon, oppfordrer alle deltagerne til å ha med en rose. Både ordfører Fabian Stang og biskop Ole Christian Kvarme skal delta i Islamsk Råds demonstrasjon.

Samtidig skal en gruppe som kaller seg «profetens ummah», hvor den straffedømte Arfan Bhatti har en lederrolle, demonstrere foran den amerikanske ambassaden.

NRK: USA håper TV-reklame kan dempe Muhammed-bråket