Minst fem personer er drept i voldsomme protester mot det islamfiendtlige filmklippet «Innocense of muslims» i Pakistan. Etter fredagsbønnen har det vært voldelige opptøyer i Peshawar og Karachi, og i Lahore skal demonstranter har gått til angrep på det amerikanske konsulatet.

I Peshawar skal demonstranter har satt fyr på to kinobygninger, og en demonstrant ble skutt da en kinovakt åpnet ild mot folkemengden.

Flere vestlige land har trappet opp sikkerhetstiltakene rundt sine ambassader i påvente av fredagsbønnen, mens Frankrike har stengt både ambassader og skoler i 20 muslimske land.

Mange hadde forventet demonstrasjoner i Pakistan fredag. Stemningen i landet har de siste ti dagene vært svært amper på grunn av Youtube-videoen «Muslimenes uskyld», som fremstiller profeten Muhammed i et svært dårlig lys.

Raseriet ble ikke noe mindre da et fransk nyhetsmagasin valgte å publisere tegninger av profeten Muhammed tidligere denne uken.

I håp om å dempe gemyttene sendte Obama-adminstrasjonen ut et 70.000 dollars TV-reklame i Pakistan, hvor både presidenten og utenriksminister Hillary Clinton fordømmer YouTube-klippet, men amerikanske flagg og dukker av Barack Obama blitt brent i dagens demonstrasjoner:

Pakistanske myndigheter har erklært fredag for fridag for at titusenvis av mennesker skal kunne delta i protestene. Samtidig har vestlige ambassader, konsulater og andre institusjoner i islamske stater økt sikkerhetstiltakene og til dels stengt virksomheten fordi man venter demonstrasjoner etter fredagsbønnen, skriver NTB.

– Et angrep på Den hellige profeten er et angrep alle 1,5 milliarder muslimer. Derfor er dette noe uakseptabelt, sa Pakistans statsminister Raja Pervez Ashraf i en tale til politikere, religiøse ledere og andre.

Flere pakistanere har tatt i bruk sosiale medier for å fordømme volden, og flere understreker at det bare er en liten gruppe mennesker som tyr til vold og at disse ikke representerer hverken dem selv eller islam.

– Hei, drittsekkdemonstranter! Takk for at dere brenner ned byen min, tvitrer den Karachi-baserte komikeren Minhaj Ali Askari.

Aftenposten: Voldsomme opptøyer i Pakistan