Hundrevis av demonstranter har stormet USAs ambassade i Jemen, og sikkerhetsstyrker har forgjeves avfyrt varselskudd mot den rasende folkemengden. Angrepet skal være utløst av en amerikansk-produsert film som håner islams profet Muhammed. I Tunisia endte salafisters forsøk på å storme den amerikanske ambassaden i gatekamper med politiet utenfor den i forveien godt sikrede bygningen:

De vrede demonstranter har smadret vinduerne i sikkerhedsstyrkernes bygningen uden for det stærkt befæstede ambassadekompleks i Sanaa.

Derefter brød demonstranterne gennem hovedindgangen, selvom den er sikkerhedsikret, oplyser Reuters. Nyhedsbureauets oplysninger skulle der være dræbte og sårede på begge sider, men oplysningerne er ikke bekræftede.

Tv-stationen CNN oplyser, at der er «massive demonstrationer» foran ambassaden, men nævner ikke, at ambassaden skulle være stormet. Ifølge CNN har sikkerhedsstyrker skudt i luften for at sprede menneskemængden.

Angrepet kommer under 48 timer etter at bevæpnede menn angrep USAs konsulat i Benghazi i Libya med raketter og hjemmelagede bomber. USA’s ambassadør i Libya Christopher Stevens og fire ambassadeansatte ble drept i angrepet.

Tirsdagens opptøyer utenfor USAs ambassade i Kairo har også blusset opp igjen, og egyptisk politi bruker nå tåregass og batonger for å holde de rasende demonstrantene på avstand. 13 mennesker skal så langt ha blitt skadet i opptøyene.

Også i Tunisia har salafister forsøkt å storme USAs ambassade for å hevne krenkelsen av islam. Rundt 300 salafister forsøkte å trenge gjennom ambassadens porter etter å ha demonstrert fredelig utenfor i flere timer:

Demonstranterne, som omfattede både mænd og kvinder, bar sorte og hvide salafistflag.

Udsendte politifolk anmodede om at få sendt forstærkninger ud til den i forvejen godt sikrede ambassadebygning.
Voldsomme reaktioner

I en lang række muslimske lande har der været voldsomme reaktioner og protester mod filmen, og USA’s ambassadør og tre andre er blevet dræbt i Benghazi i det østlige Libyen – angiveligt som en reaktion på filmen.

Jyllands-Posten: USA-ambassade i Yemen stormet

Jyllands-Posten: Gadekampe i Tunis ved USA-ambassade

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂