Nytt

USA er iferd med å klargjøre to destroyere og overvåkningsdroner for å oppspore islamistene som sto bak angrepet på konsulatet og drapet på ambassadør Christopher Stevens og tre medarbeidere i Libya.

Præsident Barack Obama svor onsdag at jagte de ansvarlige for angrebet.
«Et planlagt angreb»

Den amerikanske repræsentation i Benghazi i Libyen var en af flere, som blev udsat for protester og angreb i større eller mindre omfang.

Amerikanske kilder siger til CNN, at det fire timer lange angreb på konsulatet i Benghazi havde været planlagt, og at den pågældende film blot var en anledning til angrebet på præcis 11 års-dagen for angrebene på USA den 11. september.

Dronerne skal indsamle efterretninger, som vil blive overdraget til libyske myndigheder.

De to destroyerne er utstyrt med satelittstyrte Tomahawk-missiler som kan ramme presise mål på land. Skipene er ventet å ankomme Libya om kort tid.

Disse initiativer fra amerikansk side vil give de libyske myndigheder en «fleksibilitet», siger de amerikanske kilder.

Destroyeren «McFaul» har været på et kort ophold i havnen på Middelhavsøen Kreta, mens det andet krigsskib bevæger sig mod Libyen fra en position ud for Gibraltar.

Angrepene på de amerikanske ambassadene i Egypt, Tunis, Jemen og Libya skal være utløst av en amerikansk-produsert film som håner islams profet Muhammed. I Iran demonstrerer rasende studenter med slagordene «død over Amerika» og «død over Israel» utenfor den sveitiske ambassaden. I ettermiddag ble USAs ambassade i Berlin evakuert etter å ha mottatt en kovolutt med hvitt pulver, og flere av de ansatte skal være brakt til sykehus med pustevansker.

Jyllands-Posten: Krigsskibe på vej til Libyen