Nytt

En amerikansk statsborger er drept og flere skadet etter voldsomme skuddvekslinger ved USAs konsulat i Benghazi i Libya. Bevæpnede demonstranter gikk til angrep på konsulatet pga en amerikansk-produsert film som angivelig fornærmer islams profet Muhammed. Den drepte skal ha vært ansatt ved konsulatet, som ifølge øyenvitner ble stukket i brann av en rasende folkemengde:

Oplysningen om ofrets statsborgerskab er dog endnu ikke bekræftet fra amerikansk side.

”Vi kan bekræfte, at vores kontor i Benghazi er blevet angrebet af en gruppe militante. Vi arbejder sammen med libyerne om at sikre bygningen. Vi fordømmer i stærkeste vendinger dette angreb,” oplyser det amerikanske udenrigsministerium i en meddelelse.

Ifølge nyhedsbureauet AP fortæller øjenvidner, at en menneskemængde stak ild til konsulatet. Flammerne fik angiveligt fat i store dele af bygningen, men heller ikke denne oplysning kan endeligt bekræftes endnu.

Opptøyene er tilsynelatende utløst av en amerikansk-produsert film, hvorav flere «>klipp er å finne på YouTube. Klippene har også ført til opptøyer i Egypt, hvor over 2000 mennesker demonstrerte utenfor USA’s ambassade i Kairo. Flere klatret opp på murene som omgir ambassaden og forsøkte å sette fyr på det amerikanske flagget:

Horden forsøgte i stedet at hejse et flag med ordene: «Der er ingen anden gud end Allah, og Muhammed er hans profet,» mens en vred menneskemængde på over 2.000 mennesker så til på pladsen udenfor ambassaden.

Videoen er ikke ny, men har floreret et stykke tid på internettet. Den er ifølge amerikanske medier produceret af en egyptisk-kristen forkæmper i USA og udstiller blandt andet Muhammed som en svindler, der dyrker sex og opfordrer til massakrer.

Tidligere i uken ble det for øvrig kjent at en lukket visning av historikeren Tom Hollands documenter Islam: The Untold Story i TV-selskapet Channel 4s lokaler i London ble avlyst etter dødstrusler fra islamister mot blant andre Holland.

Jyllands-Posten: Muhammed-optøjer i Libyen